London 1941–1944: v službi pri jugoslovanski emigrantski vladi

Šele 15. julija 1941 so nekateri člani vlade123 odpotovali prostovoljno iz Tanturja v London in tja prispeli 28. septembra 1941124 po dolgi ter nevarni poti okoli Afrike, ob ameriški obali in čez Atlantik. Tudi Alojzij Kuhar je bil s to skupino ubežnikov.

Londonu se je Kuhar priključil jugoslovanski begunski vladi. Najprej je bil njen uradnik, oktobra pa so ga imenovali za ambasadorja jugoslovanske emigrantske vlade pri begunski vladi Poljske, za direktorja informacijskega oddelka in člana ministrskega propagandnega sveta. Ker je znal dobro angleško, je bil od začetka v veliko pomoč drugim slovenskim politikom, ki takrat tega jezika še niso dovolj obvladali. Nastanili so se v veliki hiši the Kingston House, kjer so imeli svoje vladne prostore tudi Angleži, Norvežani in japonsko poslaništvo.
Kuhar piše v svojem življenjepisu: »Dobil sem petnajst praznih sob, ki sem jih moral opremiti, da so nam služile za pisarno in organizirati delo. Začel sem enkrat tedensko govoriti po radiu BBC.«125  Kuhar je bil spreten in iznajdljiv diplomat. Izkazal se je tudi takrat, ko je z diplomatsko pošto Vatikana vzpostavil prve stike z Ljubljano. Od začetka je to povezavo uporabljal le dr. Krek, pozneje pa tudi Kuhar. Ta pošta je sicer potovala zelo počasi, zato ni dopuščala hitrega in sprotnega usklajevanja stališč, najbolj nujno povezavo pa je vendarle ponujala. Po kapitulaciji Italije so to zvezo pretrgali.126