London 1945–1949: Kuharjeva druga doktorska disertacija

Po vojni je Alojzij Kuhar pretrgal vse stike s politiko in se oprijel svojega prvega, duhovniškega poklica. Postal je prvi izseljenski duhovnik v Angliji. V Cambridgeu je živel v dominikanskem samostanu in študiral, saj se je leta 1945 vpisal na tamkajšnjo univerzo, in sicer na Kolegij Kristusov, kjer se je potegoval za zgodovinsko diplomo. Teza, ki mu jo je priznala univerza, se je nanašala na spreobrnitev Slovencev v krščanstvo, obsegala pa je dobo 300 let od 7. do 11. stoletja. Maja 1946 je o tem pisal bratu Avgustu in ga prosil, da tudi brata Voranca seznani s tem, »da na univerzi predvsem študira in piše knjigo o pokristjanjevanju Slovencev in njegovem vplivu na razvoj nemško-slovenske narodnostne meje.«170