Zadnja leta: bolezen in nepotešeno hrepenenje po domačem kraju

V ddr. Alojziju Kuharju je vedno bolj tesnobno odmevalo nepotešeno hrepenenje po domačem kraju in ljudeh, po ljubi koroški pokrajini, ki jo je v duhu gledal, ko se je odpravljal k večernemu počitku v soparnem in brezdušnem New Yorku. Zdravje mu je vedno bolj nagajalo. Prijateljica Dora Žebot Lavrenčič se tako spominja zadnjih skupnih dni v Londonu in slovesa v Angliji: »Marca leta 1950 je dr. Kuhar poročil mene in Draga Lavrenčiča v Londonu. Takrat je po kejmbriški dobi živel v Brentwoodu (pokrajina Essex) blizu Londona kot duhovnik v nunskem samostanu. Večkrat smo ga obiskali, še večkrat pa on nas. Nakar se je leta 1951 poslovil in odšel v New York k reviji Free Europe. Žal tam ni imel urejenih razmer in se je v glavnem hranil po bifejih, s poraznimi posledicami za njegovo sladkorno bolezen.«223