skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Njegovo pisateljevanje se deli na dve obdobji, ki sta med seboj ločeni z dobo skoraj tridesetih let. Preberi več
V letih 1849-1851, je v časnikih, ki so takrat za krajšo dobo izhajali, začel objavljati pesniške in pripovedne poskuse, pa tudi besedila ljudskega slovstva. Od leta 1849 naprej je objavljal drobce iz ljudskega slovstva pod naslovom Narodne pripovedke iz Bistriške doline; leta 1850 je objavil obsežno Pripovedko od Glasan-Boga - poskus narodnega epa v prozi. Istega leta je objavil zgodovinsko novelo Arov in Zman, po motivih turških bojev; leta 1851 ji je sledil poskus zgodovinske epske pesnitve Bran in pogin Japodov, nato pa še Pripovedka od zlate hruške, ki je od vseh mladostnih del najpomembnejša.

Spet se je oglasil v javnosti šele leta 1881, po izidu Ljubljanskega zvona, ko je vsaj načelno začel prevladovati poetični realizem. Vendar je Trdinovo delo ohranilo tudi zdaj podoben značaj, kot ga je imelo že v mladostni dobi. Leta 1881 je objavil v Ljubljanskem zvonu Verske bajke na Dolenjskem, v letih 1882-1888 pa še najboljše delo te vrste Bajke in povesti o Gorjancih. V poznejših letih je objavil še nekaj del podobnega značaja. Obenem je objavljal spominske in narodnopisno potopisne spise: 1903 so izšli Bahovi huzarji in Iliri, spomini na izkušnje v dobi Bachovega absolutizma na Hrvaškem, 1905-1906 Moje življenje, kratek opis mladostnih življenskih izkušenj, 1912 Izprehod v Belo krajino.  V rokopisu je zapustil še obsežne spomine.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam