Kraški dimniki so posebnost in eden od simbolov kraške arhitekture.

Preberi več

"Značilno obliko so razvili predvsem zaradi funkcionalnosti, saj so se morali prilagoditi močni kraški burji. Praviloma so precej visoki, masivni, z zaprtim zgornjim delom, ki preprečuje, da bi burja dim porivala nazaj v prostor. Vsi dimniki so bili vsaj delno ometani. Kraški dimniki so, poleg funcionalne, sčasoma pridobili tudi simbolno vlogo. Ta se odraža v pestri paleti izvedb, ki pričajo o želji po lepem in o sttusu družine, ki je dimnim posedovala." (Kraška hiša, 2012, str. 59)

Ključne besede

ARHITEKTURNA DEDIŠČINA, ARHITEKTURNI DETAJLI, ARHITEKTURNI ELEMENTI, Kras, FOTOGRAFIJE, DOMOZNANSTVO, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DIMNIKI