Preberi več

"Značilni proporci med višino in širino okenskih odprtin ter jetre, kot okrasni element, so značilnosti kraške arhitekture. Velikost oken in okenc je tesno povezana z rabo oziroma namembnostjo posameznih prostorov. Svoj poseben namen ima okno v hiši, ognjiščno okno, okno v kambri, skednju, hramu, hlevu in na kašči. Na severni strani hiše so značilne majhne okenske odprtine. Nizi oken prekinjajo monotonost dolgih sivih zidov in vzbujajo radovednost o dogajanju za njimi. Ne glede na raznoliko velikost oken so njihova razmerja stalna. Okna so mozaik skupne prepoznavnosti in poudarjene oblike." (Renčelj; Lah, 2004, str. 137)

Ključne besede

ARHITEKTURNA DEDIŠČINA, ARHITEKTURNI DETAJLI, ARHITEKTURNI ELEMENTI, Kras, FOTOGRAFIJE, DOMOZNANSTVO, DOMOZNANSKE ZBIRKE, OKNA, KAMNOSEŠTVO, KAMEN