Zgodovina ravenske odbojke (1945–2008)

V času po osvoboditvi se je v takratnem Guštanju zanimanje za odbojko znova prebudilo. Fizkulturno društvo Guštanj je imelo tudi sekcijo za odbojko (1945–1947). V društvo so pritegnili bivše odbojkarje »Sokola« in Fantovskega odseka, za treninge pa so si izbrali bivše teniško igrišče grofa Thurna. Naslednja poglavja te bogate odbojkarske kronike nam prikazujejo, kako so igrali naši odbojkarji od leta 1948 do 1950 najprej pod okriljem SŠD Fužinar, temu pa sledi obdobje od 1951 do 1954, ko so že nastopali v slovenski ligi. Leta 1954 je nastal samostojni odbojkarski klub FUŽINAR, ki je prav v tem letu osvojil naslov republiškega prvaka in se uvrstil v slovensko-hrvaško ligo, ki so jo dokaj hitro prekvalificirali v drugo zvezno ligo-zahod. To so bili začetki uspešnega obdobja, ki ga okrona poglavje, ko so leta 1956 naši odbojkarji prvič eno sezono v jugoslovanski prvi zvezni ligi.