skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dnevnik Franca Leskovca iz časa prve svetovne vojne

V zbirki si lahko preberete dnevnik iz časa prve svetovne vojne, ki ga je napisal Franc Leskovec z Mirne na Dolenjskem. Gre za tipkopis spominov z naslovom Proti Italiji: epopeja slovenskega topničarja v času prve svetovne vojne 1914-1918.

Preberi več

Franc Leskovec je bil rojen 8. 10. 1897 v Sp. Konomlji pri Idriji. Kot otrok je z očetom  živel v Puli, kjer je oče vodil trgovino in mlekarno. Star sedemnajst let je šel na fronto prve svetovne vojne. Po končani prvi svetovni vojni sta z očetom prišla na Mirno na Dolenjskem, kjer sta v "Blažičevi hiši", katere lastnik je bil Strah France, odprla mlekarno. Tam je Franc leta  1933  spoznal svojo bodočo ženo Jožefo Kotar, ki je služila v "Blažičevi hiši" pri gospodarju Strah Francetu. Istega leta sta se tudi poročila in se preselila na Dobravo pri Šentjerneju, kjer sta si ustvarila družino. Ker se je Franc Leskovec ukvarjal z mlekarstvom se je z družino pogosto selil. Živeli so na Gabrovki in na Sv. Vidu pri Planini nad Sevnico. Njegova hčerka, gospa Majda Leskovec, ki nam je zaupala zgodbo svojega očeta nam je povedala, da je vedno poslušal ameriške postaje radia in tik pred drugo svetovno vojno, ko se je začelo govoriti o začetku nove svetovne vojne je z družino odšel nazaj na Mirno. Na Mirni ni dobil prostega stanovanja, zato se je z družino naselil v Slovenski vasi pri Šentrupertu pri Kozlevčarjevih. Zelo dobro je govoril nemško, italijansko, francosko in angleško in glede na to, da je v času druge svetovne vojne ravno  v okolici Mirne potekala meja med nemško in Italijansko vojsko je bil italijanski tolmač, medtem, ko je bil prej nemški. V času druge svetovne vojne je bil v koncentracijskem taborišču v Dachau, vendar ker je obvladal nemški jezik, mu je uspelo preživeti tudi strahote taborišča. Umrl je decembra 1960.

V nadaljevanju vam predstavljamo dnevniške zapise Franca Leskovca, ki si je ves čas prve svetovne vojne skrbno zapisoval, kaj vse se je dogajalo v tem času. Po končani vojni je vse te zapiske pretipkal, predvidevamo pa, da je v zapiske vključil tudi splošno politično dogajanje tistega časa.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Klementina Kolarek

Spletni naslov

www.nm.sik.si

Ključne besede

DNEVNIKI, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

23.04.2014 00:00

Zadnja sprememba

13.01.2018 08:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam