skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dolenjske Toplice, kot so bile videti nekoč

Dolenjske Toplice na starih razglednicah iz slikovne zbirke Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Preberi več

Dolenjske Toplice so star zdraviliški kraj, zato ni slučajno, da so doživljale zlato dobo razglednic ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja. Tudi skozi celotno 20. stoletje so bili tako domačini kot zdraviliški gostje pridni pisci, o čemer priča število ohranjenih  razglednic. Najpogosteje upodobljeni motivi povedo, po čem je bil kraj najbolj prepoznaven ter na kaj so bili domačini najbolj ponosni, zato so se določeni motivi pogosto ponavljali: panoramske razglednice kraja iz različnih smeri, zdraviliški objekti, topliške gostilne, trgovine, cerkev in ostale imenitne stavbe, park, potok Sušica, kasneje zunanji bazen itd. Založniki in izdajatelji razglednic so bili pogosto domači gostilničarji in trgovci, ki so z izdajo razglednic promovirali lastno dejavnost oz. obrt. Med obema vojnama je bil najbolj znan domači topliški fotograf Karel Henigman, čigar fotografije so upodobljene na številnih razglednicah kraja v tem obdobju. Najstarejše razglednice so bile opremljene z nemškimi ali dvojezičnimi napisi, ki so jih kmalu nadomestili slovenski. Najdragocenejše topliške razglednice so seveda tiste najstarejše, najredkejše ter tiste, ki so bile odposlane – te poleg slike vsebujejo še besedilo (zato so lahko zanimive tudi vsebinsko in jezikovno) ter poštni žig in znamko.

Razglednice Dolenjskih Toplic, od najstarejših do današnjih, predstavljajo pomembno slovensko kulturno dediščino. Kažejo nam preteklost, brez katere ni sedanjosti in prihodnosti, seznanjajo nas s spremembami, razvojem kraja v gospodarskem, kulturnem, urbanističnem in arhitekturnem pogledu.

Z izborom razstavljenih razglednic vam pošiljamo srčne pozdrave iz Dolenjskih Toplic, kot so bile videti nekoč …

VIRI IN LITERATURA:

Kranjc, Mojca, Nekoč Toplica – danes Dolenjske Toplice. Dolenjske Toplice : Občina, 2001.

Srčen pozdrav iz Toplic! : Dolenjske Toplice na starih razglednicah : iz slikovne zbirke Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto : Terme Dolenjske Toplice, december 2012 / [razstavo je pripravila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto]

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Darja Peperko Golob

Ključne besede

Dolenjske Toplice, FOTOGRAFIJE, krajevna zgodovina, RAZGLEDNICE

Datum objave

28.06.2013 00:00

Zadnja sprememba

28.06.2013 14:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam