Dr. Heli Modic (1906 - 1985)

V Ljubljani rojeni doktor pravnih znanosti Heli Modic je predsedovanje MLO Ljubljane prevzel 18. 7. 1953 od Jake Avšiča, s funkcije pa je odstopil aprila leta 1954. Prizadeval si je za povrnitev ugleda mestni oblasti in za izboljšanje poslovanja mestnega ljudskega odbora.

Pomembnejši dogodki v Ljubljani v obdobju julij 1953 – april 1954:

Zaloško cesto so asfaltirali in potegnili do Polja. Promet po moderni cesti je stekel 3. 10. 1953.
– Leta 1953 so urejali tudi Petkovškovo nabrežje, na Gosposvetski cesti so popravili vozišče na železniškem prelazu in izvajali druga cestna dela.
– Pospešeno so zidali stanovanjska in upravna poslopja: ob Titovi cesti (palača Gradisa), na vogalu med Prešernovo cesto in Vošnjakovo ulico, na Komenskega ulici, na vogalu Kidričeve in Beethovnove ulice (Slovenija-Impex) in drugje.
V Šentvidu so leta 1953 zgradili in zagnali najsodobnejšo čistilno napravo v Sloveniji, leta 1954 pa so gradili kanalsko mrežo še za Vižmarje in Brod.
14. novembra 1953 so v prostorih bivše kavarne Emona odprli gospodarsko razstavo, za katero je dal pobudo Mestni odbor SZDL, organiziral pa jo je Export projekt. Razstava je predstavljala nove izdelke ljubljanskih industrijskih podjetij.
Leta 1954 je podjetje Mleko odprlo mlečno restavracijo na Miklošičevi ulici ter kioske z mlečnimi izdelki po raznih mestnih predelih.
– Obenem so časopisi poročali o težavah preskrbe mesta z neoporečnim mlekom. V prestolnici in njeni okolici je delovalo več kot petdesetih manjših mlekarn. Težave so bile tudi z oporečnostjo mesnih izdelkov v mesnicah. V mestu so se pojavljale epidemije oslovskega kašlja, škrlatinke, pegitifusa.