skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Društva in kulturno življenje pred prvo svetovno vojno

V letih od ugašanja čitalnic do časa pred prvo svetovno vojno je bilo ustanovljenih v Rihemberku več društev, nekatera med njimi so imela svojo knjižnico.

Preberi več

Leta 1894 je bilo ustanovljeno društvo Rihemberk, ki je imelo okoli 50 članov in predsednika Maksa Lična. Po šestih letih ga je nasledilo Prosvetno pevsko in bralno društvo (1900), ki je imelo približno enako število članov. Imeli so pevski zbor in telovadni odsek. Delovalo je do leta 1905. Novo društvo je nastalo že leta 1904, prosvetno društvo Sivi grad. Dve leti kasneje, 1906, je nastalo Krščansko-socialno in izobraževalno društvo, ki je imelo svojo knjižnico – prvo v Rihemberku.

V kraju je delovala tudi podružnica Ciril-Metodove družbe, ustanovljena z odlokom namestništva v Trstu, 6. 4. 1909. Imela je pevski zbor in knjižnico, organizirala je več prireditev. Delovali sta še dve telovadni društvi: Sokol (od 1909) in Orli (ustanovljeno kasneje). Sokolsko telovadno društvo je imelo moški in ženski odsek ter odseka za šolski in obrtni naraščaj, pa tudi svojo knjižnico.

Z začetkom prve svetovne vojne je društveno življenje zamrlo.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam