skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Podjetniška družina Majdič: Peter Majdič (trgovec in industrijalec), Vinko Majdič (mlinarski podjetnik) in Josip Majdič (trgovec z mešanim blagom) Preberi več
Družina Majdič je Izhajala iz Jarš. Stari oče je bil lastnik tekstilne tovarne, danes poznane pod imenom Induplati. Ob koncu 19. stoletja je trgovec in industrijalec Peter Majdič, sin lastnika velemlina v Kranju Petra Majdiča st., ustanovil veletrgovino z železnino. 16. junija 1888 je kupil mlin ob Spodnji Hudinji v Celju in ga v desetih letih preuredil v sodoben parni mlin. Veletrgovina z železnino Peter Majdič - ''Merkur'' je imela sedež in skladišče v Spodnji Hudinji pri Celju, lokal pa je bil na tedanji Graški cesti št. 12 v Celju. Že v prvih letih delovanja je Merkur odprl podružnico v Kranju, rojstnem mestu Petra Majdiča, v lokalu nekdanje Killerjeve trgovine z železnino. Vse do smrti leta 1930 je Peter Majdič sam vodil vsa svoja podjetja: trgovino z železnino v Celju in Kranju, trgovino s čebelami in čebelarskim orodjem pri Višnji Gori, umetna mlina na Spodnji Hudinji in pri Škofji vasi pri Celju. Ko sta mlina po 1. sv. vojni prenehala delovati, je tistega pri Škofji vasi preoblikoval v tovarno volnenih odej, drugi pa je bil namenjen skladišču z železnino. V 20. letih 20. stoletja je ustanovil še tovarni šamotne opeke v Štorah in Mladenovcu.
Petrov brat Vinko je po očetu prevzel kranjski mlin, ki ga je še povečal in moderniziral, tako da je postal eden največjih mlinov v Avstro-Ogrski. Žito je uvažal iz Vojvodine in Rusije. Z mlevskimi izdelki je zalagal številne evropske države in celo nekatere čezmorske dežele. V 90. letih 19. stoletja je za svoje potrebe proizvajal elektriko. V prvem desetletju 20. stoletja je kupil tudi zagrebški parni mlin.
Josip Majdič je bil kranjski trgovec z mešanim blagom.

(Besedlo je povzeto po publikacijah Merkur: 1896-1996. Kranj, 1996 in Marjana Žibert, Monika Rogelj: In civitate Chreinburch: 750 let prve omembe mesta Kranj. Kranj, 2006).

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam