Obiskovanja ali 'Knjižničarstvo za srčno kulturo, za izobrazbo in za politično rabo'

Prva desetletja delovanja knjižnice lepo označi naslov ene izmed razstav in prireditev ‘Iz krvi rdeče’. Povojni revolucionarni udarniški duh je s svojo svetovljansko držo blažil dr. Franc Sušnik, ravnatelj Študijske knjižnice. Spretno je krmaril med Scilo in Karibdo pričakovanj in dolžnosti ter svojo osebno nravjo ─ vizijo velikega misleca in retorika. To je čas odličnih kulturnih vezi, ki so se stkale v dolgih letih Sušnikovega šolanja, poučevanja in udejstvovanja. Je čas bogate kulturne korespondence in pridobivanja dragocenih rokopisnih zapuščinskih fondov in izgradnje posebne zbirke ‘Starin’ in knjižnih raritet.

Ravnateljevanje Sušnikovega naslednika slavista Janeza Mrdavšiča je obdobje izrazitega odpiranja navzven, z izgradnjo knjižnične mreže in prvim prostim pristopom gradiva. Hkrati, ko postaja knjižnica prijaznejša bralcem, se povečuje tudi število in obisk prireditev, literarnih večerov in razstav.

Kako je utripal čas po grajskih hodnikih Študijske knjižnice v tistih letih, je v svojem spominskem zapisu lepo povzel Miroslav Osojnik, takratni strokovni sodelavec v knjižnici: