skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Najdba pesmi Ena Lepa Peishem ad eniga Peianiga Mosha jnu Shene ter Jest Vboga Revna srutha

Prvi zapis o najdbi in dva doslej najtemeljitejša znanstvena prispevka izpod peres literarnega zgodovinarja dr. Jožeta Koruze in jezikoslovke dr. Brede Pogorelec so bili objavljeni v reviji Jezik in slovstvo leta 1974.

Preberi več

Najdba je bila plod sistematičnega pregledovanja gradiva v Arhivu Slovenije. V urbarju graščine Slatna za leti 1715 in 1716 sta bili ob tej priložnosti odkriti dve pesmi, napisani v slovenskem jeziku, in sicer Ena Lepa Peishem ad eniga Peianiga Mosha jnu Shene ter Jest Vboga Revna srutha. Pisec prve pesmi je bil graščinski uradnik ali oskrbnik Franc Jožef Jankovič, oče dveh otrok, zapisanih v krstni knjigi župnije Šmartno pri Litiji. Rokopis druge pesmi je delo neznanega avtorja. Jankovič je bil gotovo predstavnik takratne inteligence, saj je obvladal, kot je razvidno iz ostalih besedil v urbarju, tudi latinščino. Moral pa je imeti  umetniško žilico – v urbarju so namreč našli tudi njegove nemške verzifikacije.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Stanka Sirk

Ključne besede

PRIPOVEDNE PESMI, graščina Slatna, ROKOPISI, URBARJI

Datum objave

19.02.2018 12:50

Zadnja sprememba

19.02.2018 12:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam