Zapuščina Emerika Berana v UKM

Eden od načinov pridobivanja gradiva v posebnih zbirkah UKM so tudi  zapuščine posameznikov, seveda takih posameznikov, ki so pomembno sooblikovali domač kulturni, znanstveni in socialni družbeni prostor. Takšen je bil skladatelj, violončelist in pedagog Emerik Beran (Brno 1868 - Ljubljana 1940), ki ga na Maribor veže več desetletno delovanje.

Zapuščino Emerika Berana je Univerzitetni knjižnici Maribor leta 2002 podarila njegova vnukinja Olga Beran Rosina.

Zapuščina Emerika Berana je deloma že dostopna v digitalni obliki (dLib.si).

Slikovno gradivo in gradivo drobnih tiskov iz zapuščine je bilo v UKM v Zbirko drobnih tiskov uvrščeno v letu 2015 in 2016. Iz zapuščine Beran Zbirka drobnih tiskov hrani slikovno gradivo (fotografije) in gradivo drobnih tiskov (vabila, sporedi, koncertni listi). Na COBISSU je najdljivih 238 enot.

Glasbene rokopise in preostalo zapuščino hrani Glasbena in filmska zbirka.

Gabrijela Kolbič, dr. Karmen Salmič Kovačič