skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Hudoba uničuje, dobrota gradi Preberi več

Jasnine dobrega in zlega prodirajo skozi pajčolan zgodovine v naš čas. Na meji dveh svetov se blestijo celjske zvezde na knežjem čelu dveh gospa – Kneginje Eme, imenovane tudi Krške, in Veronike Deseniške, imenovane Celjske. Kneginji Emi blestijo v slavo pravičnosti, ki jo je zgodovina ohranila v legendi z naslovom Pravično plačilo. In v spomin krivičnosti legenda o Veroniki Desniški, grofici Celjski. Obe gospe izvirata iz dinastije Celjskih, razdvaja pa jih pol tisočletja časovne razdalje življenjskih okoliščin.
Legenda o pravičnem plačilu nam sporoča politično nasledstvo razbijanja dinastije Eme Krške zaradi sporov znotraj in zunaj Velike Karantanije, legenda o Veroniki Deseniški pa zaradi častihlepja razpad zadnjih dinastičnih tvorb preživetih oblik državnih enot, ki so sledile razpadu Velike Karantanije.
Legenda Kneginje Eme pripoveduje: Edina, ki je preživela razpad Velike Karantanije, je bila dedinja dinastičnih moči dveh najuglednejših dinastij, Luitpoldinov in Moravljanov. S socialnimi, političnimi in kulturnimi reformami se je odločila iz podedovanih dednih ostankov ohraniti vsaj tisto, kar ji je še ostalo od karantanskih ruševin. Pri tem je naletela na dvomljivo socialno in moralno osnovo podedovanih grofij, zato je začela uresničevati moralna načela pokristjanjevanja in gradila močne moralne ustanove, med katerimi je bila tudi gradnja samostana benediktink v Krki na Koroškem. Imela je navado dnevno plačevati delavcem zasluženo plačilo. Nekega dne so se delavci uprli o višini izplačila dnine, zato je predlagala, da naj si vsak zasluženo plačilo vzame sam iz njene mošnje. Delavci so opazili, da je vsota za vse enaka, spoznali so moč poštenega Eminega plačevanja in nadaljevali delo pod istimi pogoji.
Čez kakih petsto let je v zadnjih ostankih iste dinastije izbruhnilo nasilje. Žena Friderika II. grofa Celjskega je bila umorjena zaradi prestižne politike očeta Hermana II. grofa Celjskega, ki je sina Friderika dal zapreti v celjski stari grad, Veroniko Deseniško, naslednico grofice Elizabete Frankopanke, pa umoriti. Dinastija Celjskih je s svojimi moralnimi delikti uničila eno najmočnejših dinastij svojega časa – kneževino Celjskih.
Legenda Kneginje Eme še sedaj blesti v temeljih dinastije Celjskih, saj je upodobitev legende o pravičnem plačilu mogoče najti med najlepšimi spomini iz časov njenega življenja, ko je vladala tudi gradu Mirna med leti 1036 in 1045 in ohranila njegovo karizmatičnost.

Prispevek je pripravil prof. dr. Marko Marin.Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam