Film in kino

Čeprav so v Celju vse od 30. let 20. stoletja delovale tri kino dvorane, je bilo zlato obdobje kinematografije v 50. in 60. letih 20. stoletja. Kino predstave, dosegljive skorajda vsakemu žepu, so bile v popoldanskem in večernem času, ob vikendih pa še dopoldanske matineje, namenjene otrokom in mladini. Med najbolj priljubljenimi so bili kavbojski in drugi pustolovski filmi ter ljubezenske drame. Novo tisočletje je korenito spremenilo podobo kinematografije v Celju. Leta 2002 je na obrobje mesta prišel multikino Planet Tuš in leta 2004 za krajši čas še Kolosej, ki sta kot del nakupovalnega središča ogled filma neposredno povezala s potrošništvom in zabavo.  Takrat je nehal delovati kino Union, Mestni kino Metropol, pa je postal prvi art kino v mestu, ki gosti številne filmske festivale ter redno predvaja filme evropske in neodvisne produkcije ter kinotečne filme. Poleg tega na projekcije filmov vabi tudi filmske ustvarjalce in skrbi za filmsko vzgojo učencev in dijakov.