TOBIAS PUTRIH

Tobias Putrih se je rodil leta 1972 v Kranju. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1997. Podiplomsko se je izobraževal na Umetniški akademiji (Kunstakademie) v Düsseldorfu v Nemčiji (1997/98). Leta 2002 je prejel nagrado Vordemberge-Gildewart Foundation. Sodeloval je na številnih pomembnih mednarodnih razstavah, kot so Manifesta 4 v Frankfurtu leta 2002, ArtUnlimited v Baslu, leta 2003 v Fridericianumu v Kasslu, leta 2007 na razstavi Multiplex – Directions in Art, 1970 to Now v MoMA, New Yorku, leta 2010 na 29. bienalu v São Paulu v Braziliji, v Umetnostni galeriji Queensland (Queensland Art Gallery), v Muzeju sodobnih umetnosti v Montrealu v Kanadi ter še na mnogo drugih. Samostojno je razstavljal v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici, Italiji, Južni Koreji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, Belgiji, ZDA. Njegova dela so v javnih zbirkah pomembnih muzejev: v MoMI (Museum of Modern Art) v New Yorku, v Mudamu (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean) v Luxembourgu, v muzeju Boijmans Van Beuningen v Rotterdamu, v Moderni galeriji v Ljubljani, v Neubergerjevem umetnostnem muzeju (Neuberger Museum of Art) v New Yorku, v Umetnostni galeriji Queensland ter Centru Georges Pompidou v Parizu. Sodeloval je na javnih natečajih v Moskvi, Varšavi in New Yorku. Leta 2007 je zastopal Slovenijo na 52. Beneškem bienalu. Živi in ustvarja v Cambridgeu, Massachusetts.