Fran Krapeš, ustanovitelj ljubljanske Narodne kavarne

»Ako pogledate pred seboj našega sokolskega jezdeca, se vam bo zdelo takoj, da ste ga že nekje videli. Najbrže. Kar vas je Ljubljančanov, prav gotovo poznate brata Krapeža ali, kakor ga mnogi nazivajo »Živilija«. Kadar ste šli mimo Zvezde, ste ga lahko videli pred kavarno ali na cesti, kjer je pregledoval svoje palme in oleandre in druge rastline, ki so krasile prostor pred kavarno v poletnih dneh. Pa tudi oni, ki niste iz Ljubljane, ste ga najbrže videli kje v okolici na sokolskih zletih, ali pri kaki drugi slavnostni priliki. Saj je skoraj nemogoče, da bi vam ne obstal pogled na tem bratu, ki ima na sebi nekaj tako naravno prikupnega. In če ste vprašali kogarkoli po njegovem imenu, vam je gotovo takoj odgovoril: »To je Živili!« In če ste ga pozdravili, ste gotovo takoj od njega prejeli prijazen odzdrav: »Živili«. Ko bi imel časa, bi vam lahko povedal mnogo zanimivega iz svojega življenja.«

(Sokolič = Sokolić : list za sokolski naraščaj, let. 16, št. 1, januar 1934, str. 12)

Tako so v sokolskem glasilu začeli opis Frana Krapeša, čigar ena od številnih družbenih vlog je bilo članstvo v konjeniškem odseku ljubljanske sokolske zveze. Član tega odseka je bil vse od njegove ustanovitve leta 1909.

V digitalni zbirki bomo izpostavili njegovo predano in vneto delovanje v kavarništvu in vodenju restavracije v samem središču Ljubljane. V svoji karieri je ustanovil in vodil Narodno kavarno ter vsem poznano restavracijo in kavarno Zvezda, ki je pred drugo svetovno vojno domovala v današnji stavbi Kazine.