Fran Milčinski : izbrani odlomki in opisi del

Leposlovje Frana Milčinskega

Milčinski je najbolj prepoznan kot humoristični pisatelj. Pisal pa je tudi pravljice, dramska besedila in različne zbirke kratkih zgodb. Literarno je ustvarjal tudi pod psevdonimom Fridolin Žolna. Pisateljska pota segajo že v študentska leta, ko je objavljal v Škratu (1885) in Rogaču (1885-1890). Za pravi začetek pisanja štejejo humoresko Zoper samobeležnik, ki je bila leta 1900 objavljena v Slovenskem narodu. Milčinskega kot avtorja prispevkov zasledimo v vseh časopisih, ki so takrat izhajali: v Vesni, Ljubljanskem zvonu, Domu in svetu, Slovencu, Slovenskem narodu, Jutru …

Najbolj značilna tematika Milčinskega je upodabljanje slovenskega meščanstva in malomeščanstva pred 1. svetovno vojno ter po njej. Pisal je o mladinski problematiki, poudarjal vprašanja vzgoje, opisoval vpliv okolja na otroke. To se najbolj zazna v romanu Ptički brez gnezda.

Na tem mestu navedimo nekaj izsekov iz njegovih zapisov.