Friedrigerjev opus

V Transilvaniji rojeni arhitekt nemškega rodu je bil eden izmed najpomembnejših arhitektov, ki so v Mariboru delovali konec 19. in v začetku 20. stoletja. Deloval je v enem izmed gradbeno najpomembnejših obdobij Maribora, v obdobju, v katerem je prihod južne železnice prebudil provincialno avstroogrsko mesto iz skoraj srednjeveške zaspanosti in povzročil izjemen razmah gradbene dejavnosti. Ko se je leta 1894 kot prvi akademsko izobraženi arhitekt preselil v Maribor, je še istega leta v sodelovanju z arhitektom Robertom Schmidtom ustanovil stavbno podjetje in tri leta kasneje pridobil koncesijo za opravljanje stavbne obrti.

Med več kot 70 stavbami, ki so jih v obdravskem mestu zgradili po njegovih načrtih, prevladujejo stanovanjske hiše za meščane srednjega sloja in enodružinske vile za najbogatejše meščane. Njegove stavbe so nastale po celotnem mestu, zgoščene pa so predvsem v nekdanjem Koroškem predmestju, ki se je razprostiralo zahodno od starega mestnega jedra, ob Koroški cesti. Med precejšnjim in kvalitetnim fondom stavb, ki jih je zapustil mestu, pa ni moč zaznati večjega števila javnih zgradb, saj je zaradi slabih odnosov z gradbenim uradom le težko pridobival javna naročila. Tako sodi med njegova dela nekdanja Jubilejna hranilnica v Slovenski Bistrici, z Maxom Czeikejem pa naj bi sodelovala tudi pri projektiranju bančnega poslopja v Mariboru v Krekovi ulici. V arhivu Friedrigerjevega vnuka Hansa je ohranjenih samo nekaj perspektivnih skic: za dekliško meščansko šolo ob Cankarjevi ulici in za dve trgovski hiši v Gosposki ulici.