skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gašerbrum 8068 m, 1977: jugozahodni greben

Člani odprave: Filip Bence, Borut Bergant, Janez Lončar, Andrej Štremfelj, Nejc Zaplotnik, Franc Čanžek, Drago Bregar, dr. Martin Košak, zdravnik in Marinko Pintar, šofer. Preberi več
Po prvem osvojenem osemtisočaku je bila na predlog Alpinističnega odseka Tržič v program Komisije za odprave v tuja gorstva sprejeta odprava na Gašerbrum v Karakorumu, ki je bil takrat spet odprt za tuje odprave. Zraven so povabili alpiniste iz drugih odsekov. Načrtovano je bilo preplezati prvenstveno smer po jugozahodnem grebenu. Po hitro organiziranih pripravah so na enajstdnevno pot do Pakistana odšli s kombijem in tovornjakom, polnim opreme. Po dolgotrajnem pridobivanju dovoljenj in dvotedenskem pristopu je odprava 22. junija dosegla bazni tabor na ledeniku Abruzzi. Ob lepem vremenu in intenzivnem delu so tri ekipe na gori hitro napredovale, postavili so štiri višinske šotore (5400 m, 6200 m, 6730 m, 7500 m) in smer opremili z fiksnimi vrvmi.
Iz tabora 4 sta 8. julija kot prva proti vrhu krenila Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj in ob 12.15 uri stala na vrhu drugega »slovenskega« osem tisočaka, preplezana je bila prvenstvena smer.
Poslabšanje vremena in slabo zdravstveno stanje ekipe je preprečilo nadaljnje vzpone. V zadnjem taboru je kljub temu vztrajal Drago Bregar, vendar so soplezalci kmalu izgubili stik z njim in vsako upanje, da bi v snežnih metežih ostal živ.

Avtorica besedila: mag. Monika Rogelj

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam