skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gasilsko društvo Kranj po drugi svetovni vojni

Po drugi svetovni vojni so ustanovili okrajne gasilske odbore, ki so bili podrejeni Odsekom za notranje zadeve. Preberi več
Pripravljalni odbor za ustanovno skupščino Gasilskega društva Kranj se je sestal 10. avgusta 1948 in za predsednika Gasilskega društva Kranj je bil izvoljen Ignac Reš. Na področju Kranja je delovalo 28 prostovoljnih gasilskih čet. Leta 1949 je bila ustanovljena tudi Gasilska zveza Slovenije.

Gasilsko društvo Kranj se je zopet preoblikovalo leta 1951 in je združevalo gasilske čete Kranja, Primskovega, Stražišča, Kokrice, Besnice, Podblice in Jošta, ki so se v samostojna gasilska društva razvila že konec junija istega leta. Od leta 1948 dalje je bil z nekaj presledki predsednik kranjskega gasilskega društva Viktor Štefe.

Leta 1955 je prišlo do ponovne reorganizacije Gasilskega društva Kranj. Občinska Gasilska zveza Kranj je povezala 44 gasilskih društev z 2352 člani, prvi predsednik je bil Janko Štefe iz Gasilskega društva Primskovo, poveljnik pa Janez Gros iz Gasilskega društva Stražišče in Industrijskega gasilskega društva Tiskanina. Leta 1959 je Občina Kranj ustanovila poklicni gasilski vod pod vodstvom poveljnika Janeza Grosa. Vod je bil sestavljen večinoma iz gasilcev kranjskega gasilskega društva, sedež pa je imel v prostorih Gasilskega društva Kranj. Leta 1961 je bila namesto poklicnega gasilskega voda ustanovljena poklicna gasilska četa, ki je imela 49 poklicnih gasilcev. Že leta 1963 se je poklicna četa reorganizirala v delovno organizacijo Zavod za požarno, reševalno in tehnično službo Kranj, ki se je leta 1981 preimenoval v Zavod za gasilsko reševalno službo. Ta je leta 1991 postal javni zavod Gasilsko reševalna služba Kranj.

Do reorganizacije gasilskih društev na Gorenjskem je prišlo leta 1961. Vsa društva na območju občine Kranj so se združila v Gasilsko društvo Kranj, ki je bilo takrat sestavljeno iz operativnih enot Kranj, Primskovo, Stražišče, Kokrica, Besnica, Podblica, Jošt, vanj pa so bili vključeni še gasilci tovarn Inteks, Sava in Tiskanina. Operativne enote so se osamosvojile leta 1964 in nastala so prostovoljna gasilska društva, operativni enoti Kranj in Primskovo pa sta se združili v Gasilsko društvo Kranj Primskovo.

Gasilsko društvo Kranj že od svoje ustanovitve leta 1879 ni imelo primernih prostorov za svoje delovanje. Prostore je imelo sicer na Gasilskem trgu v Kranju, ki pa niso bili ustrezni. Leta 1961 je društvo uspelo v severnem delu nogometnega igrišča Triglav pridobiti ustrezno lokacijo za zidavo gasilskega doma. Toda finančna sredstva so bila premajhna, zato se je gradnja doma ustavila. Tako je bil 22. septembra 1961 sprejet sklep Okrajne gasilske zveze Kranj, da se Dom gorenjskih gasilcev zgradi ob sedanji Oldhamski cesti. Gasilski dom je bil dograjen leta 1962 in v njem je svoje prostore dobila tudi Poklicna gasilska četa Kranj. Na tej lokaciji je Gasilsko reševalna služba Kranj domovala do leta 1996, ko se je preselila v nov gasilski dom na Bleiweisovi cesti v Kranju.


Literatura:
Janko Štefe: 100 let organiziranega gasilstva v Kranju (1879–1979). Kranjski zbornik, Mestna občina Kranj, Kranj 1980, str. 205–214.
130 let organiziranega gasilstva v Kranju (1879–2009). Gasilsko reševalna služba, Kranj 2009.
Jože Derlink: Kranjska gasilska kronika. Gasilska zveza MO, Kranj 2007.

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam