skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gasparijeve velikonočne voščilnice s pomladnimi motivi

Praznovanje Velike noči je izrazito povezano s pomladjo, kar se odraža tudi na Gasparijevih voščilnicah. Preberi več

Praznovanje velike noči je izrazito povezano s pomladjo, kar se odraža tudi na Gasparijevih voščilnicah. Upodobil je vrsto pomladnih motivov od pokrajin do prizorov iz kmečkega življenja, pri čemer je večkrat tudi močno pretiraval in kombiniral elemente različnih pokrajin tako kar se tiče noše kot tudi same pokrajine.
V to skupino voščilnic lahko uvrstimo tudi velikonočne voščilnice z motivi cvetne nedelje, ki je pravzaprav le nasledek veliko starejših praznovanj, povezanih s čaščenjem pomladnih demonov rasti in ponovnega rojstva narave. Gasparijeve velikonočne voščilnice z motivi cvetne nedelje, še posebej velikonočnih butaric, so številčne in raznovrstne, kljub temu da je večinoma ostajal na območju njemu bolj poznane okolice Ljubljane in dela Gorenjske. Upodobil je tako sam postopek izdelave butar in okrasja kot tudi nošenje v cerkev in blagoslov butar.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani pet voščilnic, povezanih z jurjevim, ki jih prav tako lahko uvrstimo med voščilnice s pomladnim motivom. Vseh pet je delo Maksima Gasparija.


Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam