Sklep

Nanizali smo veliko podatkov, ki pričajo o zares bogati gledališki dejavnosti v Mežiški dolini od prvih znanih začetkov do leta 1941. Kljub vsemu pa so ti podatki, kakor so po eni plati dragoceni, le torzo, saj zijajo v njih še velike praznine (obdobje od 1908 do 1. svetovne vojne; leta 1934, 1935, 1938–1940), ki bi jih bilo treba načrtno zbrati, poiskati v slovenskih osrednjih arhivih in pri še živečih udeležencih prvih gledaliških predstav v naši dolini, ki imajo v svojih zasebnih albumih gotovo še marsikatero fotografijo, ki je še ne poznamo. Vljudno jih prosimo, da se z njo oglasijo piscu tega prispevka, v Koroškemu pokrajinskemu muzeju ali v Koroški osrednji knjižnici, da bomo lahko ta dragocena pričevanja preslikali in zapisali podatke o uprizoritvah. Tudi na ta način bomo lahko s skupnimi močmi pripravili bogato podlago podatkov za zgodovino gledališke dejavnosti v Mežiški dolini.