skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Nanizali smo veliko podatkov, ki pričajo o zares bogati gledališki dejavnosti v Mežiški dolini od prvih znanih začetkov do leta 1941. Kljub vsemu pa so ti podatki, kakor so po eni plati dragoceni, le torzo, saj zijajo v njih še velike praznine (obdobje od 1908 do 1. svetovne vojne; leta 1934, 1935, 1938–1940), ki bi jih bilo treba načrtno zbrati, poiskati v slovenskih osrednjih arhivih in pri še živečih udeležencih prvih gledaliških predstav v naši dolini, ki imajo v svojih zasebnih albumih gotovo še marsikatero fotografijo, ki je še ne poznamo. Vljudno jih prosimo, da se z njo oglasijo piscu tega prispevka, v Koroškemu pokrajinskemu muzeju ali v Koroški osrednji knjižnici, da bomo lahko ta dragocena pričevanja preslikali in zapisali podatke o uprizoritvah. Tudi na ta način bomo lahko s skupnimi močmi pripravili bogato podlago podatkov za zgodovino gledališke dejavnosti v Mežiški dolini.

Preberi več

Ker manjka še veliko podatkov, se bomo torej v sklepu izognili kakršnihkoli ocen, ki prav zaradi tega ne morejo biti objektivne, in bomo skušali prikazati le nekaj značilnih ugotovitev.

Prijave Okrajnemu glavarstvu Dravograd nam nudijo le nekatere podatke. Skoraj na vseh je označeno, da je predstava bila dovoljena. Razumljivo pa je, da so bile npr. leta 1932 prepovedane prav vse predstave na dan zadnjega aprila in prvega maja. Šesto­januarska oblast je hotela s tem preprečiti, da bi kdorkoli izkoristil gledališče za praznovanje prvega maja.

Na prijavah v večini primerov tudi  niso zapisani avtorji gledaliških del. Zaradi avtentičnosti smo podatke v tabelah citirali take, kot so bili zapisani. Ker pa so se igre izredno pogosto ponavljale, saj so nekatera dela predstavile skoraj vse skupine v dolini, bo  bralec zagotovo vsaj na enem mestu našel zapisano tudi  ime in priimek avtorja. Pri nekaterih delih pa avtorja preprosto ni bilo mogoče ugotoviti, saj tega niso mogli ugotoviti niti v Koroški osrednji knjižnici niti v Univerzitetni knjižnici Maribor (glej članek Alojza Krivograda »Nekaj podatkov o amaterski gledališki dejavnosti v Mežiški in Dravski dolini leta 1932«, KF, št. 3/1983). Ti viri v večini primerov molčijo tudi o režiserjih in igralcih, iz njih ne izvemo ničesar o igralskih in tehničnih problemih.

Poročila z občnih zborov društev navajajo, da so ljudje v velikem številu obiskovali gledališke predstave. To se zdi zelo verjetno, saj so bila gledališča v tistem času skoraj edino kulturno razvedrilo za ljudi. Na vaseh radijskih aparatov takrat skoraj še ni bilo; kinematografija je bila pri nas šele v prvih povojih, televizijo pa poznamo tudi šele dobra tri desetletja.

Iz zbranih podatkov se nam ponuja vtis, da so delavsko prosvetna  društva  Svobode imela v programu več kakovostnejših del (npr. Ivan Cankar: Kralj na Betajnovi, Etbin Kristan: Zvestoba, Maksim Gorki: Na dnu, Ivan Cankar: Hlapec Jernej in njegova pravica). Druge gledališke skupine so ostale bolj na ravni manj zahtevnih veseloiger, burk in poučnih zgodbic, ki pa so jih seveda, pač zato, da bi zadovoljile prav vse okuse gledalcev, uprizarjale tudi dramske sekcije Svobod.

Takih je torej nekaj obrisov široke in razgibane  dramske dejavnosti v prvem obdobju. Četudi stihijski,  so bili ti začetki pristni in dragoceni, saj se je iz njih porodilo kakovostnejše delo s  kvalitetnim gledališkim repertoarjem in dobrimi predstavami.

Viri:

 1. Gradivo prof. Alojza Krivograda iz Arhiva Maribor po prijavah gledaliških iger Okrajnemu glavarstvu Dravograd za leta 1933, 1936, 1937 in 1941.
 2. Zapisnik sej in občnih zborov »Svobode« v Guštanju (začet l. 1922, z manjkajočimi prvimi stranmi - 1919/20), hrani rokopisni oddelek Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.
 3. Dokumentacija k fototeki Delavskega muzeja Ravne na Koroškem.
 4. Delovno gradivo Karle Oder za Etnološko topografijo slovenskega etničnega ozemlja - Občina Ravne na Koroškem (tipkopis, 1991).
 5. Mir, 1911/št. 2, 4, 6, 12, 13, 14, 17, 44,  60;  1912/št.8; 1914/št. 13.

Literatura:

 1. Marjan Kolar: Iz gledališke preteklosti Mežiške doline (V: III. okrajna dramska revija, 26. IV. -29. IKoroškem 1961, str. 7–11.).
 2. Alojz Krivograd: Kratek oris delovanja delavskih kulturnih društev Svobod v Mežiški dolini od 1929. do 1935. leta (Koroški fužinar, št. 4, 25. 11. 1976, str. 17–25.).
 3. Gledališki list Gledališke skupine DPD Svobode na Ravnah: Ivan Cankar »Hlapci« (23. april 1955).
 4. Alojz Krivograd: Nekaj podatkov o amaterski gledališki dejavnosti v Mežiški in Dravski dolini leta 1932 (Koroški fužinar, št. 3, 5. 9. 1983, str. 28–31.).
 5. Beno Kotnik: Kmečka ovset v Mežiški dolini (Koroški fužinar, št. 1–3, 8. 2. 1963, str. 25.).
 6. 35 let KUD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem, Ravne na Koroškem 1981, str. 5–7.

Informacije

Avtor besedila

Mirko Osojnik

Kontaktne osebe

Miroslav Osojnik

Ključne besede

AMATERSKO GLEDALIŠČE, DRUŠTVA, kulturno-umetniška društva, prosvetna društva, Koroška, Mežiška dolina

Datum objave

30.12.2019 09:52

Zadnja sprememba

30.12.2019 09:17

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam