skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gobavica je severni odrastek Rašiškega hribovja. Strmo se dviga nad Mengšem in meri 433 mn. v. Na vrhu Gobavice stoji Mengeška koča, ki je ena med najnižje ležečimi planinskimi kočami v Sloveniji; ponaša se s priznanjem Planinske zveze Slovenije Družini prijazna planinska koča, kjer si poleg hrane in miru lahko ogledate tudi živali. Včasih je bila Gobavica gola in ni imela dreves. Dobršen del Gobavice je pogozdil Anton Stare, ki je leta 1880 prevzel spodnji mengeški grad in posestvo pod hribom.

Dostop na Gobavico je možen po urejenih gozdnih poteh, trim stezi in asfaltni cesti. Trim steza je primerna za vso družino. Na vrhu se odpira prelep pogled na bližnje ravnice in Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke ter na Julijce s Triglavom.

Nekako na polovici vzpona po asfaltni cesti stoji lokal Pr'Fartku. Lokal sredi zelene oaze je odličen kraj za sprostitev in rekreacijo.

Obiskovalcem Gobavice so na voljo različne oblike rekreacije, od kolesarjenja, teka in sprehoda do vaj na trim stezi in drugo. Lahko pa sledimo Trdinovi literarno - etnološki poti in dodobra spoznamo Mengeš in Gobavico.

Preberi več

Najvišja točka in končni cilj vzpona na Gobavico je Mengeška koča, v lasti Planinskega društva, ki se imenuje po mengeškem rojaku in pisatelju Janezu Trdini. Tudi njega so mikale gore. Prehodil je vse bližnje in nekaj hribov okoli Kamnika. Najraje od vsega pa je hodil na Gobavico in to na tisto mesto pri razvalinah cerkvice sv. Lovrenca, mimo katerih poteka trim steza naprej do izjemnega razgledišča pri Evharističnem križu »Pri angelčku«. Znotraj je osvetljen, visok pa je okoli osem metrov in se ga najbolje vidi ponoči, na poti iz Domžal proti Mengšu. Čeprav je Gobavica nizka, je od koče in z bližnje jase lep razgled proti severu in zahodu. Razgled proti vzhodu in jugu zastirajo gozdovi. Na severu vidimo celotne Kamniške Alpe z vrhovi od Storžiča do Ojstrice, Velike planine, Lepenatke in Menine planine, levo od njih greben Karavank z Begunjščico in Stolom ter popolnoma zahodno Julijce s Triglavom. Pod nami se širi obširna ravan med Kamnikom in Kranjem z letališčem Brnik in še naprej proti Karavankam in Julijcem.

 

 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam