skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Godbeništvo na Komenskem

Ob 20. obletnici Pihalnega orkestra Komen ...

Preberi več

Na komenskem Krasu, in ne le v pregovorno milospevni sosednji Rihemberški in Vipavski dolini, je v ljudeh glasba vedno tlela. Tudi če so bila pri tem prisotna večja ali manjša nihanja s krajšimi ali daljšimi pavzami, lahko rečemo, da je bilo v Komnu stalno prisotno zborovsko petje tako v odrasli sestavi kot v šoli ter pri cerkvenem petju. Vsekakor ne smemo pozabiti na slovensko petje tudi v času fašizma, ko je bilo prepovedano. Veliko je bilo ljudskega petja in igranja na preproste instrumente po osmicah, »kalunah« in gostilnah. Iz takšnih glasbenih korenin je klil močan glasbeni interes, ki se je izkazal tudi v želji po učenju instrumentov. Tako so v Komnu in okolici delovali tamburaški orkester, več pihalnih godb in drugih instrumentalnih sestavov.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Ivanka Uršič, Ivan Uršič

Kontaktne osebe

Ivanka Uršič
Ivan Uršič
Marija Umek

Ključne besede

Komen, GLASBA, RAZSTAVE, obletnice, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, PEVSKI ZBORI, godbe na pihala, ORKESTRI, TAMBURAŠKI ORKESTRI

Datum objave

14.12.2018 10:24

Zadnja sprememba

17.01.2019 07:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam