Lastniki in oskrbniki gradu Rogatec

Konec 12. stoletja in domala celo 13. stoletje so krški fevd Rogatec upravljali gospodje Rogaški, ki so bili veja pomembnih deželnoknežjih ministerialov s Konjic (Kos, 2005).

Med rogaškimi vitezi so v pisnih virih iz tedanjega časa izpričani: ok. leta 1195 Štefan z Rogatca (Stephanus de Rohas; GZS 4, št. 881), leta 1197 Bertold in Štefan z Rogatca (Perhtoldus et Stephanus de Rohas; GZS 4, št. 892), leta 1249 Hilprandus, Ulricus milites de Rohats (GZM I/77), leta 1254 Bernard z Rogatca (Bernhardus de Rohathes; GZM I/86), leta 1269 Rudolf Rogaški (Rudolphus de Rohats), leta 1270 Leutold (Levtoldus de Rogat; GZM II/20), leta 1275 Tonlin (Tonlinus de Rohats) idr.

Njihova imena so navedena med pričami podpisovanja raznih pergamentnih listin (razsodb, pogodb, darovnic ipd.), ki jih v originalu in/ali prepisu hranijo v Štajerskem deželnem arhivu v Gradcu, na mikrofilmu pa v Pokrajinskem arhivu v Mariboru. Digitalizirani prepisi nekaterih listin so dostopni tudi v Digitalni knjižnici Slovenije (dlib.si).