skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Takoj ob ustanovitvi Planinskega društva Janez Trdina leta 1952, so stekle priprave na gradnjo koče na Gobavici. Seveda je pri takem projektu vedno na prvem mestu vprašanje financ, zato je obstajal dvom v uspeh projekta. Planinska zveza Slovenije je dala takoj vedeti, da bo njena pomoč skromna. Za to problematiko, povezane z gradnjo je skrbel  gradbeni odbor.

 

Preberi več

Gozdna uprava je odstopila parcelo za gradnjo koče društvu. Koča se je gradila razmeroma hitro, saj je bila v enem letu zgrajena do strehe. Leta 1953 je zmanjkalo denarja za dokončanje gradnje. Člani društva so se trakrat lotili zbiranja denarja in najema posojila.

Poleg najema posojila so zbrali tudi dotacije PZS in donacije. Novo kočo so poimenovali Mengeška koča na Gobavici, v naslednjih letih pa se je nadaljevala ureditev njene okolice. Koča se je gradila predvsem s prostovoljnim delom ter iz lastnih in sponzorskih sredstev (obrtniki in nekaj tovarn – Melodija, Trak in Filc), pa tudi z denarjem, ki so ga pridobili z organizacijo veselic.

Nekaj je k lažji gradnji prispevala tudi narava sama, saj je v  tisti zimi 1952/53 padlo 2 m snega, zato se je pozimi podrlo veliko smrek, ki jih je Gozdno gospodarstvo odstopilo za gradnjo koče. Pri obdelavi lesa  so pomagali domači in okoliški kmetje, obrtniki in drugi prostovoljci in tako je bila koča dokončana ter 1. 5. 1954 odprta z velikim planinskim rajanjem, ki je trajalo dva dni. 

Delovanje koče je bilo zelo uspešno, zato so že v začetku 60-ih let morali načrtovati njeno razširitev z gradnjo depandanse Jurček. Le ta pa se je vlekla desetletja in bila povezana s težavami zaradi stalne menjave oskrbnikov. Problem depandanse se je rešil šele leta 1997, ko je oskrbnik postal Jure Repanšek, ki je še danes na Mengeški koči. leta 1997 je takoj pripomogel k adaptacijskim delom in za privabljanje gostov uredil pred kočo majhen živalski vrt. Poskrbljeno je bilo še za zunanje sanitarije in letni točilni pult. 

Velik projekt je bil tudi gradnja vodovoda. Ta je bil do depandanse Jurček speljan v letu 1987. Ta gradnja je bila zahtevna saj je Gobavica v osnovi živa skala. V letu 2008 je bila asfaltirana cesta na Gobavico.

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam