skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pravi in pomembni gradovi, ki so se ohranili na našem območju so štirje Smlednik, grad in dvorec, Dvorec v Goričanah in domnevno stolpasta zgradba na vrhu strmega hriba Jetrbenk.

Preberi več

Pravzaprav je slednji bolj omenjan v virih kot pa viden, tam gori je komaj kaj ostankov. Grad je nastal po sredi 12. stoletja. Izvor Jetrbenških ni znan. Jetrbenk (Hertenberg) je bil spanheimski grad, prvič imenovan leta 1251. V listinah je največkrat omenjen Gerloh II. z Jetrbenka kar kaže, da je bil najmočnejša oseba v rodbini. Svojo družino je umestil med pomembnejše plemstvo na Kranjskem. Konec 13. stoletja njihov grad ni več ustrezal veličini rodu, zato so drugje zgradili novega. V 14. stoletju je rodbina izumrla. Ljudsko izročilo govori, da so bili Jetrbenški roparski vitezi, da je bil grad dokončno uničen v potresu leta 1511 in so z njegovih ruševin jemali gradbeni material, ko so gradili cerkev sv. Marjete v Žlebeh. Legenda govori o tem, da se je Marjeta Hertenberška želela s tem odkupiti za roparsko preteklost svojih prednikov. Še to, pod ruševinami gradu na Jetrbenku leži zaklad.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Tatjana Mavrič

Kontaktne osebe

Tatjana Mavrič

Ključne besede

Medvode, Smlednik, GRADOVI, DOMOZNANSTVO, stare fotografije, stare razglednice

Datum objave

19.12.2017 06:29

Zadnja sprememba

18.12.2017 12:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam