skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Grassellijevi županski uspehi

Župan je postal leta 1882, ko je slovenska stranka slavila zmago na volitvah, in na tej funkciji po ponovnih izvolitvah ostal do 1896. Potem je prevzel vodstvo mestne užitnine, ki jo je vzorno vodil do upokojitve 1922. Njegovo županovanje spada v čas narodnih taborov.

Preberi več
Med Grasselijevim županovanjem:
 
- je mestna uprava prešla v slovenske roke in poslovanje se je pričelo izvajati v slovenskem jeziku;
- 30. junija 1889 so slovesno odkrili spomenik Valentinu Vodniku;
- konec junija 1890 je bil odprt ljubljanski mestni vodovod; o tem so poročali časopisi Kmetijske in rokodelske novice, Slovenski narod in Slovenec, ki je objavil obsežno poročilo o dogajanju 29. 6. 1890 v Ljubljani na mestnem magistratu in Cesarja Jožefa trgu, današnjem Krekovem trgu. Vodovod so zgradili po načrtih inženirja Smrekarja. 
- se je pričela modernizacija mesta in so pričela veljati določila splošnih stavbnih pogojev za mestne stavbe;
- sprejet je bil predlog o ustanovitvi mestne hranilnice pod nadzorstvom in jamstvom mesta;
- prišel je cesarjev ukaz, da naj za moško in žensko učiteljišče zgradijo novo poslopje; 
- po velikem potresu 14. 4. 1895 se je pričela popotresna obnova mesta; občinski svet je na čelu z županom poskrbel za reševanje kriznih razmer. 
 
Peter vitez Grasselli je z županske funkcije in funkcije občinskega svetovalca odstopil 30. aprila 1896. Dne 13. junija 1930 so mu podelili častno meščanstvo mesta Ljubljane. Na diplomi o častnem meščanstvu je slika Saše Šantla z motivom Mestnega trga pred Rotovžem v Ljubljani:»Mi župan in občinski svet ljubljanski se klanjamo ob devetdesetletnici njegovega rojstva prvemu ljubljanskemu županu naše narodnosti, ki je s prvim slovenskim občinskim svetom upravljal naše mesto, preblagorodnemu gospodu Petru Grasselliju, in smo mu za njegovo dolgotrajno narodno in upravno delo na redni seji občinskega sveta dne 18. rženega cveta 1930 ob splošnem pritrjevanju soglasno podelili ljubljansko častno meščanstvo. V posvedočbo tega slovesnega čina izročamo gospodu častnemu meščanu to pismo, ki je vpisano tudi v zlato knjigo ljubljanskih meščanov...«

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Gašper Hudolin

Spletni naslov

http://www.mklj.si

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI, ŽUPANI

Datum objave

10.06.2016 06:55

Zadnja sprememba

10.06.2016 06:55

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam