skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Volitve so bile končane in politične strasti so se umirile...

V nedeljo,  26. t.m., se je v Zagorju v salonu Mihelčičevem odvijal shod, na katerem sta poročala sodruga Cankar in Čobal o izidu volitev in o političnih strankah na Slovenskem. Veliki salon je bil kljub neznosni vročini docela poln. Shoda se je udeležilo nad šeststo oseb. Na nobenem obrazu ni bilo potrtosti zaradi izida volitev. Shod se je vršil v znamenju navdušenja za nov boj in v znamenju trdnega upanja na bližnjo zmagovalno prihodnost… (Glasilo Rdeči prapor)

Preberi več

Ivanu Cankarju zvezde niso bile naklonjene. Franc Povše, kandidat Slovenske ljudske stranke, ga je porazil na vsej črti. Uspelo mu je zbrati 4.751 glasov. Ivan Cankar pa je dobil le 1.302 glasova. Za preboj v dunajski državni zbor to sicer ni bilo dovolj, uspelo pa mu je prekoračiti številko tisoč, ki se mu je še na velikonočno nedeljo, 31. marca 1907, zdela nedosegljiva.

Kljub temu, da je socialno demokratska stranka na volitvah izgubila, je dobila naslednje število glasov:

  • Volilni okraj Litija, število volilnih upravičencev: 4423, število glasov za stranko: 1130 (25,5%)
  • Volilni okraj Višnja gora, število volilnih upravičencev: 2388, število glasov za stranko: 22 (0,9%)
  • Volilni okraj Radeče, število volilnih upravičencev: 1597, število glasov za stranko: 150 (9,4%)

To se pravi, da je v vseh treh volilnih okrajih stranka dobila 1302 glasov, samo v Zagorju in Izlakah 843 glasov. Po tem je Zagorje z bližnjo okolico po pravici dobilo naziv trdnjave socialne demokracije v osrednji Sloveniji.

Naslednji dan Ivan Cankar piše:

Volitve so minile! Kako je z mojim okrajem, še zmerom ne vem natanko. Gotovo je, da sem propadel, a s tako čedno manjšino, da pri prihodnjih volitvah ta okraj mora biti moj! Ko bi ne bil moj nasprotnik ugledni deželni poslanec Povše, potem bi bil moral že včeraj plačati šampanjca. V mojem ljubem Zagorju sem dobil 495, Povše 73 glasov; v sosednji vasi Izlake: jaz 348, Povše 60 glasov. V južnem delu okraja, kjer nisem mogel najti niti prostora za shod, sem dobil 100 glasov.

Rdeči prapor je o izidu volitev zapisal:

Glavne volitve pomenijo absoluten poraz nacionalizma. Na bojnem polju so ostale meščanske stranke, brez sleherne organizacije, dočim so za enkrat klerikalne stranke v glavnem ohranile svoje posestno stanje. Na Slovenskem si je priborila največ mandatov klerikalna stranka, kateri pa so ti mandati po večini že prej pripadali. Liberalna stranka je otela le dva mandata na Štajerskem, v Trbovljah, v Ljubljani in na Krasu stoji s klerikalci v ožjih volitvah.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Sonja Perme

Kontaktne osebe

Andreja Štuhec

Datum objave

30.11.2018 08:32

Zadnja sprememba

27.11.2018 10:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam