skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Literarno ustvarjanje nadomesti politiko

Moje delo je knjiga ljubezni – odpri jo, domovina, da boš videla, kdo ti je pravičen sin! Dal sem ti, kar sem imel; če je bilo veliko ali malo – Bog je delil, Bog razsodi! Dal sem ti svoje srce in svoj razum, svojo fantazijo in svojo besedo, dal sem ti svoje življenje – kaj bi ti še dal? 

Ivan Cankar, Bela krizantema

 

Preberi več

Ivan Cankar ni nikoli več sodeloval na volitvah; čez nekaj let se ni pustil pregovoriti. Kljub vsemu pa bi tudi on lahko - v slogu sedanjega časa - pripomnil, da se je volitev udeležil kar trikrat. Prvič, zadnjič in – nikoli več.

Na politične razmere v takratnem času je opozarjal v svojem pisanju, v svojih delih. Tako je nastala satirična komedija Pohujšanje v dolini šentflorjanski leta 1907, drama Za narodov blagor ter politična satira Hlapci leta 1910. V njegovih delih prevladuje tematika posameznika v sporu z delavskim in vaškim, malomeščanskim vsakdanjikom, opazne pa so tudi številne družbenokritične ideje. V povesti Hlapec Jernej in njegova pravica, ki je izšla leta 1907, je simbolično predstavil boj med pravico lastnine in pravico delavstva. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Sonja Perme

Kontaktne osebe

Andreja Štuhec

Datum objave

30.11.2018 08:32

Zadnja sprememba

27.11.2018 11:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam