skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Iz zapisnikov Narodne čitalnice na Vranskem

Iz zapisnikov Narodne čitalnice na Vranskem, katerih kopije hrani Občinska knjižnica Vransko, je vidna dejavnost čitalnice, ki skozi leta ni zamrla.

Preberi več
Iz zapisnika prve seja občnega zbora za leto 1898, ki se je odvijala 26. novembra 1897 …
Poročilo knjižničarja o stanji knjig in o njegovem delovanji se ni vršilo, tudi o časnikih se je poročilo opustilo, ker je bila ta zdeva itak vsim udom dobro znana. Obravnavani so bili časniki: Slovenec za 5 Fl. (Goldinarjev) »Südst. Post« za 6K (kron) 45 kr (krajcarjev), »Slovenski narod« za 15 gld (Goldinarjev) 10 kr (krajcarjev), Reichswehr za 5h (helerjev) 20, Domovina za 3h (helerje) 5 kr (krajcarjev) in Mir.
 
III. Odborova seja dne 12. december 1897
V zapisniku te seje je med drugim zapisano: … »Izposojevanje knjig vrši se vsako nedeljo in v praznikih ob 1 uri do dveh popoldne (s tem se prejšnji sklep o tej stvari razveljavi, in sicer za to, ker bi znala ura od 11h do 12h koga motiti pri obisku istočasnega cerkvenega opravila. Pomočnik knjižničarju se ne imenuje, ker gospod knjižničar nanj ne reflektuje, vendar nima knjižničar nič proti, ako mu kdo, morebiti gospod Kramar, pri tem delu pomaga.«
 
Iz zapisnika pri glavnem zborovanju »Nar. Čitalnice na  Vranskem« dne 28. decembra 1902 …
… »knjižničarjevo poročilo izostane, ker ni navzočen. Naroči pa se mu, da poda račun o stanju knjižnice, ker za njo je odgovoren le on. Knjige se lepo uredijo, da jih potem  prevzame novi knjižničar….
…Odbor se precej konstituira in sicer sledeče: G. M. Jezovšek, predsednik, g. Jos. Rotner, pred. Namestnik, č. g. Evald Vračko,  tajnik in blagajnik, g. Ivan Jakše, knjižničar.
 
Izmed predlogov sprejmejo se sledeči: »Čitalnica« prestavi se v poslopje kaplanije, v tako imenovano spraševalno sobo, da se tudi priprosto ljudstvo zmore čitanja udeležiti, zato se temu zniža letnina na 1K. Naročijo se leposlovni listi, več slovenskih tednikov: Sl. Gospodar. Domovina, Mir, Domoljub, Jež. Društvo podpira »Slov. Matico«, društvo sv. Mohorja, Slovansko knjižnico. Društvo skrbi tudi za razvedrilo, pospešuje godbo in petje…«
 
Iz zapisnika pri glavnem zborovanju »Nar. Čitalnice« dne 29. decembra 1901 …. 
»Na to je poročal knjižničar: V knjižnici je 474 knjig, katerih pa se je letos malo čitalo. Nekoliko je razposojenih a ne vrnjenih. »Zvona« lanskega leta manjka 12. št. Zbor je k temu poročilu pripomnil, naj se knjižničar naprosi, da se vsa knjižnica revidira in manjkajoče knjige od posojevalcev iztirja. G. c. kr. svet. J. Rotner opomni, da on da 1 iztis manjkajoče 12. št. »Zvona«, da bode popolni letnik, kar se še hvaležnostjo sprejme.«
 

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

čitalnica, čitalniško gibanje, Narodna čitalnica

Datum objave

16.12.2020 14:45

Zadnja sprememba

16.12.2020 08:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam