Iz zgodovine Posavja in trije znameniti Posavci

Iz temeljite monografije o zgodovini Ljubljanskega Posavja (M. Čerin, 1985) izvemo, da so bila tukajšnja naselja v virih omenjena že v 13. in 14. stoletju: Savlje (Seulach, Sevlach) leta 1282, Kleče (Gletschach, Gletschbach) leta 1359, Ježica (Jessitz, pozneje tudi Jesischa bei sand Jurigen) leta 1363 in Črnuče (Zsernutz) leta 1322 in 1403. Tomačevo se je v listinah pojavilo leta 1430 (Tomatsch), Jarše pa leta 1438 (Jarischach).

Ime kraja Ježica izhaja iz besede ježa, to je savska terasa, nasip. Na savskih terasah so prebivalci tega območja gradili bivališča tudi zato, ker je reka Sava velikokrat poplavljala. Po drugi razlagi, ki jo je ponudila revija Učiteljski tovariš leta 1862, ime izhaja »od jezov, ki so zavolj okrajšanja in varovanja savskega mosta narejeni.«

Prebivalcem Ježice so rekli Ježenci in ne Ježičani. Savlje so dobile ime po reki Savi, Kleče pomenijo vas na peščeni sipini ob vodi – kleč, kleče, klečeta. Stožice so poimenovali po stogih ali kopah sena in žita na travnikih pred vasjo, dokler niso postavili kozolcev. Mala vas je še vedno najmanjše naselje, saj je tam nekoč stalo prvotno le kakšnih deset hiš. Mala vas in Stožice prehajata druga v drugo, saj se na eni strani Dunajske ceste nahajajo Stožice, na drugi pa Mala vas.