skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Cesarjeva pot velikega gledališkega umetnika

Janez (Ivan) Cesar se je rodil 6. oktobra 1896 na Dolnji Težki Vodi, v začetku 20. stoletja se je njegova družina preselila v Novo mesto, na Breg, kjer je obiskoval deško ljudsko šolo in gimnazijo. Takoj po maturi leta 1915 je bil Janez Cesar vpoklican v vojsko, ki jo je po njegovih zapiskih služil natanko 3 leta, 6 mesecev in 17 dni, zadnji dan pri vojakih: 1. 11. 1918!

Preberi več

Po končani vojni in vojaški službi je služboval kot železničarski uradnik z veliko ljubeznijo do igre in gledališča, ki mu je bila položena v zibko. Od leta 1914 do 1922 je nastopal kot amaterski igralec na odrih Narodne čitalnice v Novem mestu in Dramatičnega društva na Jesenicah ter na Šentjakobskem odru v Ljubljani. V tem času je kot mladi zanesenjak opravil že okrog sto nastopov, prvič pa je nastopil 5. septembra 1914 na odru novomeške čitalnice kot stari Štivernik v Jurčičevem Tihotapcu. Po opravljeni Dramatični šoli Združenja gledaliških igralcev se je leta 1922 zaposlil  v Narodnem gledališču v Ljubljani, kjer je ostal do upokojitve leta 1962. Kot poklicni igralec je na odru ljubljanske Drame 18. decembra 1921 prvič nastopil kot Debeli človek v Cankarjevi drami Pohujšanje v dolini šentflorjanski. V letih 1922-1925 se je učil pri ruskem režiserju in igralcu Borisu V. Putjati, ki je bil takrat član Narodnega gledališča v Ljubljani, v Cesarju odkril velik talent in mu pomagal do prvih vzponov.

V letih 1946-1952 se je uveljavil kot gledališki vzgojitelj in honorarni predavatelj na Akademiji za igralsko umetnost. Prevedel in priredil je nad trideset veseloiger in skupaj z Milanom Pugljem napisal skeča Pri šefu in Domišljija. Leta 1941 ga je uprava Narodnega gledališča v Ljubljani imenovala za častnega režiserja. Poleg igranja na gledaliških odrih je igral še v rusko-jugoslovanskem filmu z naslovom V gorah Jugoslavije, veliko pa je delal tudi na radiu, v radijskih igrah.

Leta 1949 je prejel Prešernovo nagrado. Velja za naslednika Antona Verovška, enega prvih slovenskih poklicnih igralcev. Med ljudmi je do konca ostal zapisan kot ljudski igralec v najčistejšem pomenu besede. Umrl je 3. decembra 1965 v Ljubljani in je pokopan na ljubljanskih Žalah.

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Darja Peperko Golob

Kontaktne osebe

Darja Peperko Golob

Ključne besede

Cesar, Janez, ZAPUŠČINA, GLEDALIŠKI IGRALCI

Datum objave

01.06.2018 11:23

Zadnja sprememba

01.06.2018 07:45

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam