skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Janez Cesar – z masko

Janez Cesar se je v zgodovino gledališča zapisal kot eden največjih komedijantov med slovenskimi igralci prve polovice 20. stoletja, sčasoma pa se je prelevil v odličnega karakternega igralca. V svojem času je postal glavni oblikovalec slovenskih kmečkih veljakov, zdravih fantov, preprostih orjakov in premetenih ljudskih burkežev, pri čemer je prišla do izraza njegova pristna nemestna, podeželska narava. Vloge, kot so bile Jurčičev Krjavelj, Rožmanov Janez v Golarjevi vdovi Rošlinki, Haškov Švejk, Držičev hlapec Šimen, Shakespearov Falstaff in številne druge, so mu bile pisane na kožo.

Preberi več

Kot izvrsten oblikovalec ljudskih, grotesknih in demoničnih likov je ustvaril 358 vlog in nastopil v 311 delih ter 4851 predstavah; odlikoval se je zlasti v dramah Ivana Cankarja:  kot župan v Pohujšanju v dolini šentflorjanski, Kalander v Hlapcih, Kantor v Kralju na Betajnovi in Dr. Grozd v Za narodov blagor. To tragikomično vlogo navideznega mogotca, ki drsi v propad, je Cesar odigral večkrat in je ena zadnjih njegovih velikih vlog. Svoj umetniški vrhunec pa je dosegel z vlogo Willyja Lomana v drami A. Millerja Smrt trgovskega potnika leta 1953. Ta Cesarjev prikaz panike življenjskega poraženca sodi med neponovljive mojstrovine slovenske gledališke umetnosti.

Informacije

Avtor besedila

Darja Peperko Golob

Kontaktne osebe

Darja Peperko Golob

Ključne besede

Cesar, Janez, ZAPUŠČINA, GLEDALIŠKI IGRALCI

Datum objave

01.06.2018 11:23

Zadnja sprememba

05.06.2018 11:21

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam