skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Jeans generacija: Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela

V mesecu maju 2017 smo v Muzeju novejše zgodovine Celje pripravili razstavo o popularni kulturi z naslovom Jeans generacija: Celjska popularna kultura od kavbojk do mobitela. Na njej smo postavili na ogled zbrano dogajanje na področjih glasbe, modnega stila, literature, prizorišč, festivalov, filma in kinematografije ter sodobne tehnologije, katerim je bila skupna množičnost in priljubljenost predvsem med pripadniki mlajše generacije. Ti so vse od petdesetih let dalje svoj način življenja, slog, miselnost in vrednote oblikovali pod vplivom popularne kulture iz zahodnih držav, ki je k nam postopoma prodirala z množičnimi mediji. Posnemanje oblačenja, poslušanje določenih glasbenih zvrsti, občudovanje filmskih zvezdnikov, prebiranje tuje literature in zahajanje na različna mladinska prizorišča, so pomenila odklon od starejših generacij in upor njihovim idejam o tem, kako naj bi preživeli mladost. Čeprav so mladinsko svežino in izvirnost že po prvih nekaj letih poblagovila različna podjetja s svojo ponudbo in ji odvzela njen prvotni revolucionarni naboj, pa se zgodba o nastajanju in razvoju popularne kulture nikoli ni zaključila. Vse njene pojavne oblike so obstale ravno s tem, ko so vedno znova vznikale, se spreminjale, vračale in zaznamovale ne le mlade generacije, temveč tudi vse tiste, ki so jih spremljale v ključnem življenjskem obdobju nastajanja njihove identitete. Razstava o celjski popularni kulturi zato ni zajela zaključenega časovnega obdobja, temveč je zabeležila dogajanje vse do danes, ki se v novi obliki, vselej delno zgledujoč se po preteklosti, pojavlja vedno znova.

Preberi več

Predstavitev popularne kulture je vključevala različne zvrsti popularne glasbe, predmete množične uporabe, priljubljene oblačilne kose v posameznem obdobju, prostore, kjer so se Celjani družili, vendar pa nam najbolj celostno podobo popularne kulture v katerem koli času in kraju, dajejo zgodbe ljudi; njihove pripovedi, spomini, mnenja in načini razmišljanja o vsem, kar sodi na to področje in je (bilo) del njihovega življenja. Te smo zabeležili s posnetimi pričevanji o določenih temah, ki so bili prav tako vključeni na razstavo in bili sočasno s potekom raziskave objavljeni na Facebook strani Jeans generacija. Šele tako stvari, pa naj gre za predmete, procese ali odnose, dobijo živo formo, konkretnost in umeščenost v kontekst ter lahko iz vsega, kar kot del globalnih tokov pušča sledi v lokalnosti, izluščimo nekaj, čemur smemo reči, da je celjsko.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Urška Repar

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

GLASBA, MODA, UMETNOST

Datum objave

24.10.2018 09:29

Zadnja sprememba

29.10.2018 07:54

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam