skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Jenkret je biv … Križnikov pravljični festival 2014

V petek, 6. junija in v soboto, 7. junija 2014 so v Motniku že tretjič organizirali Križnikov pravljični festival. Priredili sta ga Matična knjižnica Kamnik in Kulturno društvo Motnik v sodelovanju z Ireno Cerar in Ivanko Učakar. Festival je obeležil tudi 110. obletnico smrti Gašperja Križnika, enega najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz 19. stoletja, domačina iz Motnika, in 110. obletnico Vrbanovčevega dvojnega kozolca - toplarja, ki je zaradi dobre ohranjenosti zaščiten kot objekt kulturne dediščine državnega pomena. 

Preberi več

Festival so organizatorji pričeli že teden pred uradno otvoritvijo, ko so se na delavnici, ki jo je vodila mag. Neža Ana Rojko udeleženke seznanile z nego glasu in kulturo govora. Na petkov otvoritveni večer, ki so ga organizatorji poimenovali Jenkret je biv … en Križnik, so polno dvorano Kulturnega doma Motnik nagovorili častni pokrovitelj festivala Slavko Pregl, pisatelj in dolgoletni predsednik Bralne značke, župan občine Vransko, Franc Sušnik in župan občine Kamnik, Marjan Šarec, ki je tudi sam prebral eno od Križnikovih pravljic. Pravljice so pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci iz vse Slovenije: Matjaž Štirn, Irena Cerar, Anja Štefan, Katja Preša in duo Vroča župa (Rok Kosec in Goran Završnik). Glavni del programa se je odvil v soboto, 7. junija. Na Vranskem sta v znameniti Schwentnerjevi hiši jutro s pravljicami popestrila Ivanka Učakar in Rok Kušlan. Sledilo je ustvarjanje na delavnici, ki je nastala v organizaciji Zavoda za turizem, šport in kulturo Vransko in Medobčinske splošne knjižnice Žalec. V Motniku se je bilo možno sprehoditi z Ireno Cerar po Motniški pravljični poti ter skozi zgodbe spoznavati skrite kotičke zapisovalčevega rojstnega kraja. Ireni se je pridružilo lepo število družin z mladimi ljubitelji pravljic, ki so bili nad pravljičnim sprehodom navdušeni, še posebej nad njegovim zaključkom, saj jih je na ekološki kmetiji Pri Jernejk pričakala prava škratja pojedina. Novost tokratnega festivala je bila Motniška nagradna ugankarska pot, po kateri so se v zgodnjih popoldanskih urah obiskovalci lahko podali samostojno.  Na poti so prisluhnili pravljicam, likovno ustvarjali na delavnicah, zapisali svoje ime s Stanetom Osolnikom, mojstrom starih pisav in iluminacij, se igrali in zabavali. Celotno Motniško turistično pot so si odrasli obiskovalci v popoldanskih urah lahko ogledali tudi vodeno. Ugankarsko pot je zasnovala prof. Mojca Krevs s svojimi dijakinjami in dijaki iz programa predšolske vzgoje iz GSŠRM Kamnik. Pridružile so se tudi pripovedovalke z vseh koncev Slovenije ter domačinki Špela Regulj in Špela Tratar.

V parku Pod lipami je potekal sejem domače hrane in pridelkov okoliških kmetij, ki ga je pripravilo Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, in kulinarične ponudbe Okusi Kamnika, ki je nastala v okviru Zavoda za turizem in šport Kamnik. Popoldanski program je bil namenjen otvoritvi likovne razstave in podelitvi nagrad udeležencem likovnega natečaja Jenkret je biv  ̶  Podobe Križnikovih pravljic. Na dogodku so lahko obiskovalci prisluhnili  pravljicam za otroke, ki sta jih pripovedovala Rok Kušlan in Irena Cerar. Pridružila sta se jima tudi glasbenika Marjan in Melisa Spruk in zaigrala priredbo Gregorčičeve pesmi Veseli pastir. Za imenitne knjižne nagrade, ki so jih prejeli nagrajenci ter njihovi mentorji, je poskrbela Mladinska knjiga Založba. 

Za zaključek so svoje spomine na preteklost in pravljice pripovedovali domačini, Kulturno društvo Priden možic pa je z ognjenim spektaklom ognjevito zaključilo motniško dogajanje.

Večerni program Križnikovega pravljičnega festivala je bil prav tako zelo pester in dobro obiskan. Jenkret je biv … en povžar že tradicionalno v zgodnjih večernih urah vabi obiskovalce, da prisluhnejo pripovedovanju domačinov, ki delijo svoje življenjske zgodbe, spomine in pripovedke. Z Vranskega sta festival obiskala Nežka Bajde in Anton Jošt, iz Motnika pa Marinka Mošnik in Jože Keršič. Večer je s pesmimi, ki jih je prav tako zapisal Gašper Križnik in so objavljene v Štrekljevi zbirki ljudskih pesmi, popestril Dekliški pevski zbor Motnik. Nežka Bajde kljub visoki starosti še pomni veliko pravljic, ki so jih pripovedovale mama, stara mama in stare ženske, kot pravi, »ki so bile toliko stare, kot sem zdaj jaz.« Anton Jošt z Vranskega se je spominjal težkih vojnih dni, ko je bila cela družina izgnana v Nemčijo. Marinka Mošnik zbira in ohranja spomine na Ferbarjevo hišo in  je povedala tudi to, kako pojejo cerkveni zvonovi z Bele, iz Motnika in Špitaliča. Jože Keršič pa je povedal nekaj pravljic, ki jih je slišal od meninskega pastirja in sicer o vilah in o medvedu na Menini planini.

Zvečer je še navdušilo Kulturno društvo Priden možic skupaj s Sodrgo.

Vir: Tadeja Pungerčar: 3. Križnikov pravljični festival, motnik.net, 23. avgust 2018 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam