skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Jenkret je biv … Križnikov pravljični festival 2017

Šesti Križnikov pravljični festival se je 9. in 10. junija 2017 odvijal v Motniku. V petek sta na pripovedovalsko-glasbenem dopoldnevu za otroke pripovedovalka Irena Cerar in glasbenik Matic Smolnikar predstavila slovenske ljudske pravljice, pesmice in uganke, ki jih je zapisal Gašper Križnik. V parku Pod lipami je velik ljubitelj narave, veterinar in inšpektor za lovstvo Janez Glavač, obiskovalcem s svojimi fotografijami približal žuželke, ujete v naravnem okolju.

Preberi več

Festival so odprli častna pokroviteljica dr. Marija Klobčar, župan občine Kamnik Marjan Šarec in župan občine Vransko Franc Sušnik. Na pripovedovalskem večeru za odrasle so nastopili dr. Marija Klobčar, Boštjan Napotnik, Ivanka Učakar, Agica Kovše, Špela Frlic, Jerca Cvetko, Jure Engelsberger s Kamišibaj gledalliščem. Večer je vodila mag. Breda Podbrežnik Vukmir.

V soboto je v parku Pod lipami potekala predstavitev motniških društev in predstavitev turistične naloge KamBox. Učenci OŠ Šmartno v Tuhinju so predstavili zanimivo in inovativno turistično idejo, s katero so na državnem festivalu »Turizmu pomaga lastna glava« osvojili zlato priznanje.V parku so animatorke in pravljičarke Me4 izvajale različne igre.

Na razvalinah motniškega gradu so za otroke in družine potekale Zgodbe z grajskega griča, v interpretaciji pripovedovalk: Špele Regulj, Katarine Nahtigal, Katje Puntar in pripovedovalca Tadeja Pungerčarja.

Po delavnici kamišibaj gledališča, ki sta jo vodila Jerca Cvetko in Jure Engelsberger,  je na Vrbanovčevem kozolcu sledila razstava Od žita do kruha.

Na pripovedovalskem popoldnevu za otroke so pravljice pripovedovali duo Vroča župa in Jože Keršič.

Tema likovnega natečaja je bila povezava med Križnikovimi pravljicami in poštno znamko. Na natečaj je prispelo rekordno število risb s predlogi za znamke in to ne samo iz kamniških, vranskih in okoliških osnovnih šol, pač pa z različnih koncev Slovenije. 

Na pripovedovalskem večeru so srhljive, lirične, živalske, erotične, romantične, šaljive … pravljice pripovedovali Ana Duša, Katja Preša in Rok Kušlan.

Častna pokroviteljica 6. Križnikovega pravljičnega festivala dr. Marija Klobčar, etnologinja in slovenistka je povedala:

»Pravljice se v Motniku niso naselile po naključju: ko je skozi ta trg tekla pomembna prometna pot med Primorjem in Podonavjem in so v motniških gostilnah prenočevali popotniki in prevozniki, so predstavni svet domačinov bogatile številne zgodbe iz daljnega sveta in iz bližnje okolice. Nekatere so se pomudile v Motniku le kratek čas, druge so se udomačile. V njih so se pripovedi iz resničnega življenja prepletale z zgodbami, ki so presegale svet  izkustvene resničnosti in so odpirale vrata pravljičnim junakom. Skozi ta vrata je na koncu 19. stoletja z bisago, v katero je zbiral dragocenosti motniškega izročila, vstopil Gašper Križnik. Skupaj s pesmimi in podobami vsakdanjega življenja je izmaknil pozabi tudi niz pripovedi, vrata, skozi katera je vstopil v pravljični svet, pa je pustil priprta.«

Vir: Zloženka 6. Križnikov pravljični festival, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam