skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Ulico, poimenovano po Dušanu Jerebu, je Novo mesto dobilo leta 1955, pred tem pa se je imenovala Gerdešičeva ulica. Obsega 18 hišnih številk in poteka od sodišča do Ulice talcev. Preberi več
Dušan Jereb s partizanskim imenom Štefan se je rodil 26. januarja 1908 v Ljubljani. Gimnazijo je obiskoval na Ptuju in v Kočevju. Veterinarstvo je študiral v Zagrebu in na Dunaju, kjer je tudi diplomiral. Zaradi slabega vida in srčne napake mu ni bilo potrebno služiti vojaškega roka, zato se je najprej zaposlil v tovarni Gavrilović, nato pa je kot občinski veterinar služboval v Novem mestu. Kot veterinar je bil med preprostimi ljudmi izredno priljubljen, saj za svoje delo in nasvete pogosto ni želel plačila.
Že leta 1935 je bil sprejet v Komunistično partijo Jugoslavije, aprila 1941 pa je bil izvoljen za sekretarja okrožnega komiteja KPS v Novem mestu. Vodil je predvsem zbiranje in skrivanje orožja. Okupatorju je postal sumljiv, zato se je novembra 1941 umaknil v ilegalo v Ljubljano. Julija 1942 se je vrnil na Dolenjsko ter ponovno postal sekretar tokrat okrožnega odbora OF Novo mesto in znova postal politično aktiven. Decembra leta 1942 je bil izvoljen za sekretarja poverjeništev OF za Dolenjsko, ki ga je ustanovil izvršni odbor OF.
Padel  je 12. marca 1943 v Velikem Lipovcu, ko je branil umik tovarišev med nenadnim napadom italijanskih enot. Za narodnega heroja je bil proglašen 21. julija 1953. Pokopan je v skupni partizanski grobnici na Cviblju nad Žužemberkom. Po njem sta nosila ime nekdanji moški pevski zbor in gledališče iz Novega mesta.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Ključne besede

Jereb, Dušan, narodni heroji, PARTIZANI

Datum objave

27.12.2012 08:38

Zadnja sprememba

03.01.2013 12:56

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam