Josip Čemažar (1891-1959), ljubljanski tiskarnar in založnik

Leta 1920 je Ljubljančan Josip Čemažar z družabnikom Edvardom Stuchlyjem ustanovil litografsko podjetje za izdelovanje poslovnih tiskovin in koledarjev. Prvi oglas za podjetje je bil objavljen v časopisu Jutro 24. 12. 1920, pozneje pa zasledimo še veliko oglasov za izdelke tega podjetja. Sprva so delovali na naslovu Cesta na južno železnico, natančneje na Friškovcu, potem pa na Igriški ulici za ljubljansko Dramo.

Proti koncu leta 1946 oziroma v začetku leta 1947 je prišlo do prvega vala nacionalizacije zasebnih podjetij, ki je doletel tudi Čemažarjevo podjetje. To se je preimenovalo v Umetniški zavod za litografijo, ki je neločljivo povezan s tiskarno Mladinske knjige, saj je ta nastala po združitvi Umetniškega zavoda za litografijo in priznane Založbe Mladinska knjiga leta 1958.