Josef Suppan in Karel Dežman: ljubljanska župana v letih 1869-1874

Ljubljano, središče dežele Kranjske, ki jo je od vseh slovenskih dežel naseljevalo največ Slovencev, so v obdobju med 1864 in 1882 vodili možje, ki so bili Nemcem zelo naklonjeni. Medtem ko je bil staroslovenec Etbin Henrik Costa še kar naklonjen Slovencem, so naslednji župani – Josef Suppan, Karel Dežman in Anton Laschan pripadali ustavoverni stranki in dajali mestu nemško podobo. Josef Suppan in Karel Deschmann sta bila v samem vrhu predstavništva kranjskih Nemcev. Vseeno se je v Ljubljani v tem obdobju marsikaj premaknilo. V tej zbirki bomo osvetlili dejavnost dveh nemško usmerjenih županov, Josefa Suppana in Karla Deschmanna.

Slovenski politiki v Ljubljani do leta 1875 sploh niso nastopali na volitvah za mestni odbor. Skupaj so stopili šele tedaj, ker so uvideli, da je germanizacijski pritisk vse hujši. Ta se je razmahnil predvsem v času Dežmanovega županovanja in vladanja Lasser-Auerspergove vlade na Dunaju.