Obdarovanje

Obdarovanje je bilo odvisno od ekonomskega položaja družine in pomembnosti praznika v družinski zavesti. Informatorji govorijo o obdarovanju v tistem obdobju glede na današnje vrednotenje daril. Zato so bila ta ponavadi »skromna«, kljub temu da je šlo za dobrine, ki niso bile na voljo vsak dan in so si jih lahko privoščili samo nekateri meščani. »Med vojno (drugo svetovno vojno, o. a.) in v povojnem času smo živeli skromno, čeprav smo bli mestni. Za god smo dobile s sestrami kakšno malenkost, čokolado ali čokoladne bonbone, včasih tud knjigo.« Darilo za god je bilo v meščanskih družinah, kjer so se ponašali z razgledanostjo in naprednostjo, kupljena igrača, knjiga ali čokolada – stvari, ki so jih prinesli s svojih poslovnih potovanj ah kupih v trgovinah ali pri obrtnikih. »Za darilo smo dobil kaj koristnega. Dokler smo bili majhni, smo dobil tud kakšno igračo: punčko, voziček, brat je dobil konja za jahat.« V večini primerov pa je šlo le za znak pozornosti, oziroma je bil že »boljši« zajtrk ali kosilo »zadost vredno, da smo se vsi veselil, za darila takrat nismo vedi

»Darila sta kupovala oče in mama. Ko je mela pa mama god, ji je oče kej za oblečt kupil, mi smo ji samo rožco dal, ker smo jih imeli doma na vrtu.« Otroci se med sabo niso obdarovali, tisti, ki so med letom privarčevali nekaj denarja, pa so staršem za god kupili »kakšno malenkost«. »V mestni hranilnici smo otroci dobil aluminijaste šparovčke, kamor smo spravljal denar, ki smo ga dobil med letom od očeta ali od koga, ki je prišel na obisk. Za ta denar smo očetu kej kupil. Jst sem mu ponavadi kupila kravato, ostali otroc pa kakšen robec, notes.« To so bili otroci iz premožnejših družin, kjer so bili očetje na pomembnih vodstvenih, v zasebnih službah ter nekateri premožnejši gostilničarji in trgovci. Na splošno pa otroci niso imeli denarja, zato staršev niso obdarovali ali pa so bili odvisni od lastne iznajdljivosti in ustvarjalnosti. »Za darila nismo imeli denarja, oče je bil vesel je naših pesmic, pa kakšnega lupčka smo mu dal