skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

»Jutri imam pa god in bom dobil pečena jajčka« praznovanje godov in rojstnih dni v Novem mestu od obdobja med obema vojnama do konca 20. stoletja

God in rojstni dan sta osebna praznika. Godovanje temelji na krščanskem koledarju, ki se »spominja svetnika, čigar ime smo dobili pri krstu« (Kuret, 1989) ali pa le nosimo njegovo ime. V religioznem smislu je namen godovanja, da človek, ki pri krstu dobi ime svetniškega izvora, spozna svojega zavetnika, vzornika in posrednika med njim in Bogom. Ime je (zlasti v preteklosti) označevalo osebo, njeno bit, status, položaj. V zgodovinskem obdobju so na imena vplivali različni dejavniki: politično gibanje v 19. stoletju, ko so postala popularna ruska imena, geografska bližina Italije in Avstrije, sprememba politične ideologije po drugi svetovni vojni, ko je god izgubljal pomembnost, globalna popularna kultura in ponovno zanimanje za izvor in pomen osebnih imen.

Po drugi strani je praznovanje rojstnega dne v današnji obliki mlad pojav. Predstava o letih in starosti se je pojavila v 16. stoletju. Na njeno končno uveljavitev v obdobju med svetovnima vojnama je ključno vplivala birokratizacija državne uprave v drugi polovici 19. stoletja. Takrat je pod vplivom nemških dežel v navado prišlo tudi osebno praznovanje v premožnejših meščanskih družinah. Slavljenca je fotografiral mestni fotograf.

Po drugi svetovni vojni so v duhu socializma postala praznovanja rojstnih eden ključen elementov množične kulture - z namenom krepiti ideje socializma ter nadomestiti in potisniti v ozadje cerkvene praznike.

 

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

etnologija

Avtor besedila

Maja Ivanež, Anja Rebolj

Kontaktne osebe

Klementina Kolarek

Ključne besede

ETNOLOGIJA, PRAZNOVANJE, god, godovni dan, rojstni dan

Datum objave

30.12.2020 13:15

Zadnja sprememba

31.12.2020 08:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam