skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

K7 West 6858 m, 2011: Sanjači zlatih jam

Štiričlansko odpravo so sestavljali Urban Novak, David Debeljak, Luka Stražar in Nejc Marčič. Preberi več
Mladima alpinistoma Marčiču in Stražarju je bil steber v zahodni steni K7 West že iz baznega tabora videti fantastičen za plezanje. V steni sta preživela štiri dni. Vzpon sta opravila v alpskem stilu, z minimalno opremo, saj sta s seboj imela le majhen šotor, eno spalno vrečo, kuhalnik, podlogo za ležanje in zelo malo tehnične opreme.
Vzpon sta začela ob 3. uri zjutraj, čakali sta ju dve uri dostopa. Vzpon se je začel v strmem snegu in ledu, ki sta ga prvi dan zaključila po 17 urah. Težave jima je povzročalo postavljanje šotora, saj je bila strmina resnično velika. Naslednji dan je bil tehnično najzahtevnejši. Šlo je za kombinirano plezanje v skali in ledu. Drugi dan sta preplezala 250 metrov in postavila bivak na grebenu, precej stran od začrtane smeri.
Tretji dan sta ugotovila, da z minimalno opremo, ki jo imata, v danih razmerah ne bosta mogla nadaljevati, zato sta zgornji skalni del obšla po desni strani grebena in nadaljevala pod seraki. Vrh sta dosegla ob 9. uri, nato pa sestopila do prvega bivaka. Četrti dan sta se vrnila v bazo in to je bil edini dan s slabim vremenom.
Vzpon Luke Stražarja in Nejca Marčiča Sanjači zlatih jam je bil nagrajen z zlatim cepinom za leto 2011, kar pomeni, da je bil izbran za najboljši alpinistični vzpon omenjenega leta.

Avtorica besedila: Jelena Justin

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam