skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kako so se na Jesenicah včasih zabavali?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Preberi več

V knjižici Kako so na železarskih Jesenicah včasih živeli, ki obsega 91 strani, je objavljenih 21 člankov, opremljenih s 51 fotografijami, ki jih je prispevalo 20 avtorjev: Mitja Volčič: Kje so tiste Jesenice?, Franci Brun: Jeseniški ansambel Caravelle, Todosja Lazarov: Festival smeha, Vanda Torkar Tomljanovič: Kako smo se na Jesenicah zabavali, Iva Gasar: Ko je bil ples delo in pogreb zabava, Marija Gašperšič: Od mladenke do matere, Štefanija Muhar: Glasba in ples, kino in gledališče, Vlasta in Ludvik Kokošinek: Življenje z glasbo, Severin Hlede: Bil sem mlad in postaven, Angelca Podlesnik: Naša zabava, Ivan Debevec: Plesat smo hodili k Jožovcu, Ada Preželj: Kako smo se nekoč zabavali, Angela Ferjan: Bilo je dosti dela in le malo zabave, Rudolf Šapek: Zabava je tudi igra, Peter Zupančič: Zabava v Javorniškem Rovtu, Sonja Noč: Težki, a lepi časi, Franci Smolej: Kako smo se zabavali na vasi, daleč od mesta, Kristina Razingar: Delo in zabava na Konarjevi kmetiji, Štefanija Muhar: Na Blejski Dobravi so bili takrat ena sama žoga in šest koles, Edita Marija Aleš: Kako smo se včasih igrali in zabavali, Janez Babič: Gostilna Mulej na Potokih.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Datum objave

21.05.2020 10:52

Zadnja sprememba

18.05.2020 13:36

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam