skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Karavanke so najdaljša gorska veriga v Sloveniji. Običajno se reče, da segajo od tromeje Italije, Slovenije in Avstrije do Uršlje gore in Pece. Pravzaprav pa Karavanke potekajo tudi preko Boča, Donačke gore in Maclja na Hrvaško. Celotno sleme je dolgo 120 kilometrov. Preberi več
Za Kranjsko sekcijo Nemško-avstrijskega planinskega društva je bila v Karavankah zanimiva predvsem Golica, po ustanovitvi Slovenskega planinskega društva pa so za poti in gradnjo koč na omenjeni gorski verigi skrbele podružnice iz Kranja, Radovljice in Kranjske Gore. Na vzhodu (Peca, Uršlja gora) so bile planinske koče zgrajene v prvih desetletjih 20. stoletja. Zanimivo pa je, da je na skrajnem vzhodu Karavank, na Donački gori, bila nadelana prva planinska pot v Sloveniji. Že leta 1853 jo je nadelal Dunajčan dr. Ernst Frölich, in sicer za potrebe zdraviliških gostov iz Rogaške Slatine.
Na razglednicah, ki jih hranimo v Gorenjskem muzeju, so številčno najbolj zastopane dobro poznane karavanške koče – planinski dom na Golici, Kadilnikova koča, Valvasorjev dom, Roblek dom, Dom na Kofcah in panorame najvišjih vrhov. Karavanške gore, ki jih najdemo na razglednicah, so še: Uršlja gora, Koča na Loki pod Raduho, Koča na Smrekovcu, Goli vrh, Virnikov Grintavec, Poljški planinski dom in Dobrač s Tromeje.

Jelena Justin


Fotogalerija

Informacije

Ključne besede

Gorenjski muzej, Karavanke, PLANINSKE KOČE, Planinske postojanke, PLANINSKE POTI, planinske razglednice, planinski motivi, PLANINSTVO

Datum objave

04.12.2014 11:06

Zadnja sprememba

24.12.2014 11:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam