skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Klekljarska skupina Slovenskega kulturnega društva Tabor z Opčin Kraške orhideje

Klekljanje na Opčinah se je začelo na pobudo Dunje Sosič, sedanje predsednice društva Tabor, ki je opazovala mojstrico Alenko Križmančič, ko je ure v društveni knjižnici dopolnjevala s klekljanjem. Septembra 2010 se je zbrala skupina sedmih žensk z Opčin pri Trstu in okolice ter začela z osvajanjem prvih klekljarskih veščin. Od takrat se srečujejo enkrat tedensko v društvenih prostorih. 

Preberi več

Že kmalu po ustanovitvi so se povezale z drugimi skupinami iz okolice in se predstavile na skupinskih razstavah septembra 2012 v Kopru in marca 2013 na Opčinah. V prijetni družbi so klekljarske skupine lepo predstavile vsaka svoje delovanje. V letih 2014 in 2016 so klekljarice z Opčin s svojimi izdelki sodelovale pri velikonočni razstavi SKD Vigred Šempolaj.

Pod okriljem domačega društva skupina vsako leto sodeluje na Miklavževem sejmu, ko pokaže prazničnemu času primerne izdelke. Večjo samostojno razstavo je skupina pripravila junija 2013 v dvorani Zadružne Kraške Banke ob prireditvi Openski poletni večer. Razstava je uspela, ogledalo si jo je mnogo ljudi in marsikomu je prikazala staro veščino klekljanja tudi v novi in bolj moderni luči, s čipko na pladnjih, torbicah in še marsikje.

Že na začetku srečanj je pri članicah krožka tlela želja, da bi s klekljano čipko okrasile tudi peče svojih noš, ki so si jih mnoge že same sešile. Ta projekt je zahteval precej truda, vendar so skozi leta osvojile zadosti znanja, da so si lahko uresničile željo; njihove peče so obrobljene z doma klekljano pečno čipko. Pečno čipko in še mnogo drugih izdelkov so predstavile na večji razstavi konec maja 2016 na Opčinah.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Neža Bandel

Kontaktne osebe

Alenka Križmančič
Neža Bandel
Marija Umek

Ključne besede

DOMOZNANSTVO, KLEKLJANJE, čipke, IZOBRAŽEVANJE, ROČNA DELA

Datum objave

28.12.2016 15:59

Zadnja sprememba

27.12.2016 11:06

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam