skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Klinčki in kušinčki, Kulturno društvo Kalunca

Čeprav so v velikodolski čipkarski šoli nekoč klekljala vsa dekleta iz vasi, so več kot 50 let na Velikem Dolu kleklji večinoma molčali ali le tiho zveneli v posameznih hišah. Avgusta 2015 se je oblikovala skupina Klinčki in kušinčki, začela iskati po celem svetu razkropljene klekljarice z Velikega Dola in jih povprašala o svojih spominih, ki so dragocene informacije iz prve roke. 

Preberi več

V vasi jih je ostalo le še nekaj, ki znajo spretno premetavati klinčke. Med njimi sta v zadnjeh letih največ klekljali Milka Taradi (roj. Ostrouška, 1925–2016) in Laura Markuža (roj. Volk, 1937). Milka je večinoma klekljala všitke za prte in zavese, Laura pa razne figure.

Obujanje tradicije pa nima smisla, če ni novih mladih klekljaric. Zato se v skupini Klinčki in kušinčki srečuje vedno več klekljaric in se uči klekljanja. Povezali so se z Osnovno šolo Dutovlje, kjer za klekljanje navdušujejo najmlajše, pripravljajo pa tudi mesečna srečanja za nekdanje učenke Čipkarske šole Veliki Dol. Skupina deluje šele od avgusta 2015, v prihodnosti pa ima veliko načrtov, med drugim postavitev stalne razstave na Velikem Dolu o klekljanju na Krasu.

Vse dejavnosti skupine so sprva potekale pod okriljem Razvojnega društva Pliska Pliskovica, pred kratkim pa so člani ustanovili Kulturno društvo Kalunca. Ime društva seveda najprej spomni na majhno kaluno, portal, skozi katerega se vstopi na kraško dvorišče, borjač. Kalunca pa so velikodolske klekljarice rekle tudi motivu v čipki, ki ga slovenske klekljarice sicer poznajo pod imenom rogljiček. V društvu tako že z imenom ohranjajo tudi izraze, ki so jih pri klekljanju uporabljale domače mojstrice. Tudi za to razstavo so pripravile čipke po vzorcih, ki so jih nekoč klekljali v Čipkarskem tečaju Veliki Dol.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Neža Bandel

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, KLEKLJANJE, čipke, ROČNA DELA

Datum objave

28.12.2016 15:59

Zadnja sprememba

27.12.2016 11:10

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam